ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μυτιλήνη: Με 20 εκατ. δολάρια ενισχύουν οι ΗΠΑ την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
© ANA-MPA/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μυτιλήνη: Με 20 εκατ. δολάρια ενισχύουν οι ΗΠΑ την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Οικονομική ενίσχυση ύψους 20 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για το έργο τους σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην Δυτική Τουρκία και τα Βαλκάνια ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή της στην Μυτιλήνη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ.

Κατά την επίσκεψή της, η Αμερικανίδα υπουργός είχε συναντήσεις με φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ επισκέφθηκε και το χοτ σποτ της Μόριας, όπου και ενημερώθηκε σχετικά με τις διαδικασίες καταγραφής, αλλά και τις υπό εξέλιξη εργασίες, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα εξέτασης αιτημάτων χορήγησης ασύλου στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης — Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σε συνέντευξη τύπου η Χέδερ Χίγκινμποτομ, μίλησε με θερμά λόγια για τη Λέσβο, την στάση των κατοίκων του νησιού, αλλά και των τοπικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ ιδιαίτερα υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας της, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του Μπαράκ Ομπάμα για την στήριξη με κάθε τρόπο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων στο προσφυγικό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε ουσιαστικά σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τη πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης — Τουρκίας για το προσφυγικό, τονίζοντας ωστόσο, ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και ζητήματα που μένει να εξετασθούν για να έχει πλήρη εικόνα». Υποστήριξε, πάντως, πως η συμφωνία αποτελεί «ένα πρώτο βήμα για να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Υπάρχουν όμως, πολλά ζητήματα που ακόμη βρίσκονται σε συζήτηση».

«Είμαστε αφοσιωμένοι διπλωματικά στις επαφές μας με ομολόγους μας σε όλο τον κόσμο, για να παρέχουμε περισσότερες δυνατότητες, ώστε να προχωρήσει η επανένταξη προσφύγων και για τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες, να παρέχουμε δυνατότητες εργασίες και εκπαίδευσης. Η αληθινή λύση είναι να φέρουμε όλο και περισσότερες χώρες κοντά στην λύση. Ο Μπάρακ Ομπάμα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων η Χέδερ Χίγκινμποτομ.

Η κ. Χίγκινμποτομ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος μετέβη στη Μυτιλήνη για να ελέγξει την πορεία των υποδομών που απαιτούνται, προκειμένου να εξετάζεται η χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που θα το ζητούν.

Ο κ. Τόσκας — κατά την επίσκεψή του στο hot spot της Μόριας ενημέρωσε την κ. Χίγκινμποτομ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στη οριστικοποίηση του τεχνικού μέρους των επαναπροωθήσεων. Επίσης σχολίασε τη μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως μένει να αποδειχθεί αν τελικά η Τουρκία μείωσε τα ροές συμμορφούμενη με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες —όπως χαρακτηριστικά επισήμανε- πρέπει «να είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και να υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες».

«Ήρθαμε στη Μυτιλήνη για να δούμε μια κατάσταση λίγο διαφοροποιημένη απ' ό,τι τις προηγούμενες φορές. Μια κατάσταση με μειωμένους ρυθμούς αφίξεων, αλλά και με διαφορετικές απαιτήσεις. Εδώ στη Μόρια ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται υποδομές για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ήρθαμε για να δούμε τι απαιτήσεις χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να υπάρχει γενικότερα μια οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

του ανταποκριτή μας Σ. Μπαλάσκα    

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ