ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αποκατάσταση της αρχαίας Παλμύρας θα γίνει από τη διεθνή κοινότητα
© Sputnik/Mikhail Voskresenskiy
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αποκατάσταση της αρχαίας Παλμύρας θα γίνει από τη διεθνή κοινότητα

Η Παλμύρα, τα αρχαία ερείπια της οποίας έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, απελευθερώθηκε την Κυριακή, από τον συριακό στρατό με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, που εκδίωξαν τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». Η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών από τα μέσα του Μαίου 2015.

Ήδη, σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από την  απελευθέρωση της Παλμύρας, φάνηκε ότι τα ιστορικά μνημεία της υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών, πτέραρχος Σεργκέι Κουραλένκο, οι τρομοκράτες υποχωρώντας κατέστρεψαν τα περισσότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, ενώ ναρκοθέτησαν τα υπόλοιπα.

Η UNESCO ανακοίνωσε,ήδη, ότι σκοπεύει να στείλει σύντομα μια αποστολή στην πόλη για να παρακολουθεί την κατάσταση. «Η UNESCO προγραμματίζει να το κάνει αυτό στο άμεσο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής  δεν έχει ορισθεί το χρονικό διάστημα που θα γίνει αυτό, επειδή είναι κάτι που εξαρτάται από την κατάσταση της ασφάλειας και από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με τους υπευθύνους του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Συρίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εκτάκτων αναγκών για θέματα Πολιτισμού Τζιοβάνι Μποκάρντι. 

Τα δυτικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της Παλμύρας συνιστά σημαντική νίκη του Άσαντ και της Μόσχας

Αυτή τη στιγμή η περιοχή εξακολουθεί να  είναι ναρκοθετημένη, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο που πρέπει να αρχίσει η αποστολή,  πρόσθεσε ο κ. Μποκάρντι.

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, η αποκατάσταση της αρχαίας Παλμύρας όπως και των ερειπίων της, απαιτούν την συστράτευση της διεθνούς κοινότητας. Επίσης, τόνισε ότι ο οργανισμός προτίθεται να εντάξει στο έργο αποκατάστασης, εμπειρογνώμονες  της Παλμύρας που μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της πόλης.     

«Νομίζω ότι θα αναγκαστούμε να προσκαλέσουμε διεθνείς εμπειρογνώμονες για την αποκατάσταση της πόλης, επειδή η Παλμύρα είναι ένας τόπος τον οποίο μελετούν πολλές αρχαιολογικές αποστολές και η αποκατάσταση του συνιστά μεγαλειώδες ξεκίνημα, που απαιτεί διεθνείς προσπάθειες και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο κ. Μποκάρντι. 

Η Παλμύρα απελυθερώθηκε από τους τρομοκράτες

Οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αποστολή της UNESCO που θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση της Παλμύρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το έργο της αποστολής του Οργανισμού στον τομέα αυτό. 

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις εργασίες αποκατάστασης της πόλης που κατέστρεψαν οι τρομοκράτες. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα η αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλγα Γκόλοντετς, η Ρωσία είναι έτοιμη μέσω διεθνών οργανισμών να παράσχει βοήθεια για να διασωθεί η παγκόσμια αυτή πολιτιστική κληρονομιά.

Χθες ο Ρώσος Προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας θα καταστεί δυνατόν να γίνει η αποκατάσταση της Παλμύρας. Η κ. Μπόκοβα τόνισε ότι η UNESCO αρχίζει να διερευνά  διάφορους τρόπους αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων της Παλμύρας και  ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά στο ζήτημα αυτό με το μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας.

Το Μουσείο του Ερμιτάζ εξέφρασε επίσης την προθυμία του να συμμετάσχει στην αποκατάσταση της Παλμύρας. «Θα βοηθήσουμε στις έρευνες, θα βοηθήσουμε στην αποκατάσταση. Αλλά  πρωτίστως στην έρευνα  για να καταλάβουμε τι συμβαίνει… Θα συμμετάσχουν και  δικοί μας εμπειρογνώμονες, θα συσταθούν διεθνείς επιτροπές », — δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει, όταν στην Παλμύρα ολοκληρωθεί η άρση ναρκοπεδίου. 

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί διατυπώνουν μεταξύ τους διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς την χρονική διάρκεια της αποκατάστασης της Παλμύρας, κάνοντας λόγο είτε για μερικά χρόνια, είτε για μερικές δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυναςμέσα στις επόμενες μέρες θα μεταφέρει στη Συρία ναρκαλιευτές για να προβούν στην άρση του νακροπεδίου την Παλμύρα. Η πρώτη ομάδα ναρκαλιευτών αναχώρησε ήδη για την Παλμύρα από αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα.

Για να  μπορούν οι ναρκαλιευτές να εργάζονται αυτόνομα, έχουν σταλεί στη Συρία ηλεκτρικές γεννήτριες, σκηνές μεγάλης χωρητικότητας, σταθμός διύλισης νερού, εξοπλισμός του τμήματος μηχανικού του στρατού, ανιχνευτές ναρκών, και ειδικά ρομπότ.

Ο στρατηγός πρότεινε στους εκπροσώπους των άλλων χωρών να συμμετάσχουν στο έργο αποκατάστασης της Παλμύρας. 

Πηγή: www.ria.ru