ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες ανακαλύψεις και νέες αντιλήψεις στα Μαθηματικά στην 8η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες ανακαλύψεις και νέες αντιλήψεις στα Μαθηματικά στην 8η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα

Κεντρικός ομιλητής του διεθνούς συνεδρίου, ο διακεκριμένος Ρώσος μαθηματικός Parshin Aleksei Nikolaevich από το Ινστιτούτο Μαθηματικών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.

Με 156 εισηγήσεις, επιστήμονες από οκτώ χώρες συμμετέχουν στην 8η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, παρουσιάζουν τις νέες ανακαλύψεις και τις νέες αντιλήψεις στα θεωρητικά και εφαρμοσμένα Μαθηματικά και απαντούν σε ερωτήματα που απασχολούν τη μαθηματική κοινότητα και συζητούν για το ρόλο των μαθηματικών στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην τεχνολογία και τον πολιτισμό.

Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Μαθηματικές συναντήσεις αναζητώντας το άπειρο" αρχίζουν σήμερα το απόγευμα.

"Τα μαθηματικά δεν σταματούν ποτέ, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αν εξαιρέσουμε την κλασική γεωμετρία τη σχολική, όλα τα μαθηματικά συνεχώς αναδεικνύονται ως η γλώσσα όλων των επιστημών. Επομένως, είναι η αρχή και η ώθηση που υπάρχει σε όλες τις επιστήμες" τόνισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αθανάσιος Φυλάκης στην εκπομπή "Πανόραμα" στο "Πρακτορείο FM 104,9" εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε το θέμα "Μαθηματικές συναντήσεις αναζητώντας το άπειρο" για τη φετινή Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι καλύτεροι μαθηματικοί στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι οι Ρώσοι, όσοι έχουν φοιτήσει σε ρωσικά σχολεία. Ακόμη και διακριθέντες, μεγάλοι μαθηματικοί στην Αμερική είναι ρωσικής καταγωγής. Για ποιο λόγο; Τα πιο καλογραμμένα βιβλία μαθηματικών είναι στη ρωσική γλώσσα, πρόσθεσε.

Τα ρωσικά βιβλία μαθηματικών, όπως εξήγησε ο κ. Φυλάκης, γράφτηκαν από τον Ελβετό μαθηματικό Όιλερ (Leonard Euler). Τα έγραψε με απλή κατανοητή γλώσσα με συνέπεια όλοι να θεωρούν τα μαθηματικά το πιο εύκολο μάθημα, ακόμη πιο εύκολο και από τα θρησκευτικά. Ο Όιλερ αντιμετώπιζε πρόβλημα με την όρασή του και τα βιβλία τα έγραφε ο υπηρέτης του. Ο μαθηματικός τα υπαγόρευσε με απλή γλώσσα, για να τα καταλαβαίνει και ο υπηρέτης που κρατούσε τις σημειώσεις, με αποτέλεσμα τα βιβλία μαθηματικών να γραφούν με τόσο απλό και επιστημονικό τρόπο και να τα καταλαβαίνει ο μαθητής χωρίς ιδιαίτερα βοηθήματα και χωρίς φροντιστήρια. Μόνος του μπορεί με ένα απλό βιβλίο να αγαπήσει τα μαθηματικά, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν συμβαίνει, ανέφερε ο κ. Φυλάκης.

Στη διάρκεια της 8ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις για μαθητές που θα επισκέπτονται είτε μεμονωμένα είτε με το σχολείο τους το χώρο διεξαγωγής του διεθνούς συνεδρίου, το Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός στη ΔΕΘ-HELEXPO.

Κατερίνα Γιαννίκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ