ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Ρωσικά διαστημικά συστήματα παρουσίασαν ένα μικρο-ρομπότ για επισκευές στο διάστημα
© Roscosmos
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Ρωσικά διαστημικά συστήματα παρουσίασαν ένα μικρο-ρομπότ για επισκευές στο διάστημα

Το μοναδικό μικροσυστημικό διαστημικό ρομπότ-επιθεωρητής, το οποίο στο μέλλον θα βοηθά τους κοσμοναύτες να επισκευάζουν τα διαστημικά αεροσκάφη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τα «Ρωσικά διαστημικά συστήματα» (ΡΔΣ) στο διεθνές σαλόνι εφευρέσεων και καινοτόμων τεχνολογιών της Μόσχας «Αρχιμήδης-2016», όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΡΔΣ την Πέμπτη.

«Η εταιρεία ΡΔΣ παρουσιάζει για πρώτη φορά το μοναδικό μικροσυστημικό διαστημικό ρομπότ-επιθεωρητή. Αυτό το μικρού μεγέθους κατασκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εκείνων των συστημάτων που στο μέλλον θα βοηθήσουν τους κοσμοναύτες να επιθεωρήσουν και να επισκευάσουν τον εξοπλισμό τους στις δύσκολα προσεγγίσιμες περιοχές των διαστημοπλοίων ή των διαστημικών σταθμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι το καινούριο ρομπότ μπορεί να κινηθεί υπακούοντας στις εντολές του χειριστή του, καθώς και να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο. Γι' αυτό το λόγο, δε φοβάται να εκτελέσει εργασίες υπό τις αντίξοες συνθήκες του διαστημικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δημιουργών του, το μικρορομπότ το οποίο βαδίζει με ταχύτητα 1 mm ανά δευτερόλεπτο θα ταχθεί στις υπηρεσίες των σύγχρονων διαστημόπλοιων, κι επίσης θα φανεί χρήσιμο κατά την εκτέλεση μελλοντικών αποστολών σε άλλους πλανήτες.

Η συμμετοχική εταιρεία «Ρωσικά διαστημικά συστήματα» (θυγατρική του κρατικού οργανισμού ‘'Roskosmos'') εδώ και 70 χρόνια αναπτύσσει, παράγει, δοκιμάζει, εφοδιάζει με και εκμεταλλεύεται συσκευές σκάφους και εδάφους και πληροφοριακά συστήματα διαστημικής λειτουργίας.

Πηγή: www.ria.ru