ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαληνός: η Λέσβος δεν αξίζει μόνο το βραβείο Νόμπελ, αλλά θέλει και τουρίστες
© Sputnik/Mikhail Voskresensky
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαληνός: η Λέσβος δεν αξίζει μόνο το βραβείο Νόμπελ, αλλά θέλει και τουρίστες

Η Λέσβος, που προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017, επειδή αντιμετώπισε με ανθρωπιά τους πρόσφυγες, αναμένει αύξηση τουριστών από τη Ρωσία, και εγγυάται στους επισκέπτες της μια ασφαλή και άνετη διαμονή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Τρεις «ήρωες» του Αιγαίου υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

«Θέλω να σας μιλήσω για το πανέμορφο νησί μας, το οποίο έχει πλέον γίνει ένα σύμβολο της αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλη η παγκόσμια κοινότητα έστρεψε το βλέμμα της στη Λέσβο. Τώρα έγινε υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017» δήλωσε ο Γαληνός.

Ξεκινώντας την αφήγηση του για την Λέσβο, ο δήμαρχος, μας υπενθύμισε ότι νησί αυτό που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, διαθέτει εξαίρετες φυσικές ομορφιές και μοναδικά πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα.

«Όταν ανέλαβα καθήκοντα ως δήμαρχος της Λέσβου, αλλά και πολύ πριν αναλάβω, έκανα σκέψεις για το ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αναπτύξουμε τους δεσμούς ανάμεσα στη Λέσβο και τη Ρωσία, οι οποίοι βασίζονται σε μια μακρόχρονη ιστορία. Για εμάς, κύριος μας στόχος ήταν η ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, τουριστικών και άλλων σχέσεων της Λέσβου με τη Ρωσία», μας λέει, ο Γαληνός εκθέτοντας τις σκέψεις του.

Απρόσμενοι επισκέπτες

Ο συνομιλητής μας, μας είπε ότι, μόλις ανέλαβε δήμαρχος της Λέσβου, η κατάσταση στο νησί άρχισε να μην είναι και η πιο ευνοϊκή, επειδή στο νησί κατέληγαν οι κύριες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.

Λ.Μποντλίνι:«Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης»

«Βρεθήκαμε ξαφνικά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των προσφύγων που έφθαναν στο νησί μας και σε άλλα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Από τη μία πλευρά, αποφασίσαμε ότι αυτές οι τεράστιες ροές των ανθρώπων δεν πρέπει να επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού και δεν επηρέασαν την ευημερία της περιοχής μας. Από την άλλη πλευρά, ήμασταν υποχρεωμένοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια και να δείξουμε την φιλοξενία μας σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή κάτω από τον ζεστό ήλιο της Ευρώπης. Νομίζω ότι καταφέραμε να το κάνουμε», δήλωσε ο δήμαρχος της Λέσβου.

Ο Σπύρος Γαληνός πιστεύει ότι το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο η Ελλάδα.

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς προς την επίλυση της κατάστασης με τους μετανάστες. Εμείς αναγκαστήκαμε να πάρουμε πάνω μας όλο το βάρος και να το αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Στο τέλος της χρονιάς, μπορούσαμε ήδη να πούμε ότι η περιοχή μας και όλη η Ελλάδα, αντιμετώπισαν το πρόβλημα αυτό μόνοι τους, χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι αυτή την ανθρωπιστική κρίση, την προκάλεσαν συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική», είπε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος της Λέσβου μας είπε, πώς κατάφεραν, η παραμονή ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων να μην προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στην ζωή του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών του, ενώ οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Καταφέραμε να αποφύγουμε προβλήματα με τους πρόσφυγες

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, το 2015 έφθασαν στη Λέσβο 550.000 απρόσμενοι επισκέπτες, αλλά όλο ατό το διάστημα, δεν υπήρξε ούτε ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς η Λέσβος δεν έχασε την ψυχραιμία της, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία για κάποιους λόγους «τα ‘χασε».

«Εμείς δεν πανικοβληθήκαμε, αλλά εφαρμόσαμε τα πιο απλά πράγματα. Ακόμα και η αστυνομία εδώ, ασχολούνταν με το να εξηγεί στους πρόσφυγες πού να πάνε και τι να κάνουν, και δεν ασχολούνταν με το να προστατεύει τον τοπικό πληθυσμό από τους πρόσφυγες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης πανικοβάλλονται τόσο πολύ και προκαλούν ταραχές», συνέχισε Γαληνός.

Ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα στο νησί εφαρμόζεται μια νέα πολιτική σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων.

«Οι υπηρεσίες του λιμένος της Λέσβου, υποδέχονται τους πρόσφυγες και τους βάζουν αμέσως σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε ειδικά κέντρα. Εκεί γίνεται η ταυτοποίηση των μεταναστών. Στη συνέχεια είτε τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, είτε τους στέλνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, οι ροές των προσφύγων μειώθηκαν σημαντικά, και συμβαίνει για κάποιες μέρες να μην φθάνει ούτε ένας μετανάστης. Αυτή τη στιγμή, τα κέντρα, στα οποία εγκαθίστανται προσωρινά είναι σχεδόν άδεια. Σύντομα θα τα επανεξοπλίσουμε μετατρέποντας τα σε χώρους διαμονής τουριστών τύπου κάμπινγκ», δήλωσε ο συνομιλητής μας.

Απαντώντας στο ερώτημα που του θέσαμε σχετικά με την ασφάλεια της διαμονής στο νησί, ο δήμαρχος, μας είπε, ότι «τέτοιου είδους προβλήματα, εξαιτίας των μεταναστών υπήρξαν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά στην Λέσβο καταφέραμε να τα αποφύγουμε, χάρη στο ότι αντιμετωπίσαμε με πολύ οργανωμένο τρόπο αυτή την κατηγορία των επισκεπτών».

«Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Λέσβος κατακλύστηκε από ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, στο νησί μας συνέχισαν να φθάνουν τουρίστες. Ο κόσμος θεώρησε ότι τα προβλήματα των προσφύγων λύνονται πολιτισμένα, χωρίς να επηρεάσουν τους επισκέπτες του νησιού, που ήρθαν εδώ για διακοπές. Πολλοί έρχονται στη Λέσβο, για να δούν μόνοι τους πώς αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες. Ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τους ανθρώπους που έχουν προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», μας διευκρίνισε.

Ο δήμαρχος επεσήμανε το γεγονός ότι όλοι στη Λέσβο ανησυχούν πολύ, μήπως μειωθούν οι τουριστικές ροές μέσα στο 2016.

«Θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό να μας «τιμωρήσουν» οι ξένοι τουρίστες, τη στιγμή που αντιμετωπίσαμε με ανθρωπιά και όπως πρέπει τους άτυχους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο Γαληνός.

Ανέφερε ότι η Λέσβος έχει επανέλθει ήδη στους δικούς της κανονικούς ρυθμούς ζωής.

«Εγώ προσωπικά μπορώ να πω ότι πέρυσι, ούτε ένα κάτοικος της Λέσβου ούτε ένας τουρίστας δεν εξέφρασαν παράπονο ότι είχαν ενοχλήσεις που να σχετίζονται με τους πρόσφυγες. Με την ευκαιρία, θέλω να σας πω, ότι για να βρείτε αυτά τα κέντρα προσφύγων, θα πρέπει να ψάξετε αρκετά, επειδή βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ζήστε το μύθο σας στη Λέσβο

Επιστρέφοντας στο θέμα του τουρισμού, ο κ. Γαληνός, αναφέρθηκε σ έναν από τους πιο δημοφιλείς μύθους του νησιού, που έχει σχέση με τη διάσημη Σαπφώ, λέγοντας ότι ένα από τα τουριστικά σλόγκαν του νησιού είναι αυτό που λέει «Επισκεφθείτε τη Λέσβο και ζήστε εκεί τον μύθο σας».

Ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό από τη Ρωσία

«Σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν στο νησί μας τα άτομα με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό, πρέπει να σας πω ότι δεχόμαστε τους πάντες, επειδή για εμάς, οι αρχές της δημοκρατίας και της αμοιβαίας κατανόησης είναι καθοριστικές. Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία τους και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό» είπε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος, μας εξήγησε ότι, όντας στο νησί, οι επισκέπτες της Λέσβου, βιώνουν την ιστορία της, που είναι μια ιστορία 5.000 χρόνων.

«Όποιο μέρος και αν επισκεφθεί ο τουρίστας, ότι και αν δει, έχει την ευκαιρία να δει εκπληκτικά μνημεία, που καταμαρτυρούν την μακρόβια ιστορία της. Η Λέσβος, είναι ένα νησί του πολιτισμού, των ποιητών, καλλιτεχνών και μουσικών. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ γεννήθηκαν, γνωστές προσωπικότητες της αρχαιότητας και της σύγχρονης εποχής, όπως η Σαπφώ, ο Θεόφραστος, ο Χατζημιχαήλ Θεόφιλος, ο Οδυσσέας Ελύτης», μα λέει ο δήμαρχος.

Ο κ. Γαληνός μας επισημαίνει ότι στη Λέσβο έχουν διασωθεί πολλά μνημεία θρησκευτικής λατρείας. Μεταξύ άλλων, μας επέστησε την προσοχή ότι στο νησί βρίσκεται η περίφημη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μανταμάδο, η μοναδική στον κόσμο, που έχει φιλοτεχνηθεί από χώμα και το αίμα χριστιανών μαρτύρων.

«Δεν πρέπει να ξεχάστε- λέει ο δήμαρχος-ένα ακόμη αξιοθέατο του νησιού, το απολιθωμένο δάσος κοντά στον οικισμό Σίγρι, χάρη στο οποίο η Λέσβος συμπεριλήφθη στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

«Κάθε μέρα, οι επισκέπτες της Λέσβου ανακαλύπτουν κι ένα εντελώς άλλο νησί, που είναι οι υπέροχες παραλίες, τα όμορφα τοπία, η εκπληκτική αρχιτεκτονική, ο ενδιαφέρον πολιτισμός του και πολλά άλλα. Ο δρόμος που περνά μέσα από τον Μόλυβο, το 2016 συμπεριελήφθη στον κατάλογο με τις πιο όμορφες τοποθεσίες στον κόσμο. Για να μην αναφερθούμε και στη μεγάλη γαστρονομική παράδοση του νησιού», — συνέχισε την αφήγηση του ο δήμαρχος.

Ο τουρισμός στη Λέσβο

Όπως λέει ο Γαληνός, στη Λέσβο υπάρχουν 17.000 ξενοδοχειακές κλίνες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του, κατά τη διάρκεια του έτους το νησί επισκέπτονται περίπου 100 χιλιάδες άτομα.

Όλεγκ  Σαφόνοφ: Αυξάνονται  συνεχώς οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα

«Προς το παρόν, οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες, είναι Ολλανδοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Αμερικανοί. Για τους Ρώσους τουρίστες δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, καθώς προς το παρόν είναι λίγοι, αλλά ευελπιστούμε να αποτελέσουν το μεγαλύτερο τμήμα των επισκεπτών του νησιού μας», μας λέει ο δήμαρχος.

Ο Γαληνός μας διευκρίνισε, ότι στη Λέσβο τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι τεσσάρων αστέρων, τα οποία όμως μπορούν να συγκριθούν με ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

«Υπάρχουν ξενοδοχεία, που λειτουργούν με πακέτα «all inclusive», αλλά εμένα δεν μου αρέσουν. Προτιμώ να βλέπω τους ανθρώπους να κινούνται ελεύθερα στο νησί, να τρώνε και να μένουν μέσα στον κόσμο, όταν μάλιστα το φαγητό και η διαμονή στη Λέσβο, κοστίζουν πολύ φτηνά. Έτσι θα τρώνε και πιο νόστιμα και θα είναι πιο ενδιαφέρον για τους ίδιους», μας διευκρινίζει ο δήμαρχος.

Η κ. Γαληνός μας ανέφερε επίσης ότι για να έρθει κανείς αεροπορικώς στην Λέσβο από τη Ρωσία, μπορεί μόνο μέσω άλλων πόλεων ανταπόκρισης, κυρίως μέσω Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, ώστε να υπάρξουν απευθείας πτήσεις τσάρτερ, και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε εφέτος!», μας λέει.

«Έγινα δήμαρχος της Λέσβου, κυριολεκτικά λίγο πριν κατακλυσθεί το νησί από τους πρόσφυγες, αλλά με τίποτα δεν μετανιώνω. Η τύχη αποφάσισε σωστά. Φυσικά, θα ήθελα να είμαι ένας δήμαρχος χωρίς προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι αν στη θέση μου ήταν κάποιος άλλος, θα έκανε τα πάντα εντελώς διαφορετικά, και αυτό θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα. Δεν θέλω να πω ότι έχω καταφέρει κάποιον άθλο, αλλά ελπίζω πως η δική μου παρουσία σε αυτή τη θέση έχει βοηθήσει στο να λυθούν πολλά προβλήματα », είπε ο Γαληνός, ολοκληρώνοντας την αφήγηση του.

Πηγή: www.ria.ru