ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο θεσμός Προστασίας  του Πολίτη της Ρωσίας  ζήτησε από τον ΟΑΣΕ να αποτρέψει την Πολωνία, από την πρόθεση της να κατεδαφίσει  μνημεία  σοβιετικών στρατιωτών
© Sputnik/Perventsev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο θεσμός Προστασίας του Πολίτη της Ρωσίας ζήτησε από τον ΟΑΣΕ να αποτρέψει την Πολωνία, από την πρόθεση της να κατεδαφίσει μνημεία σοβιετικών στρατιωτών

Τα μέλη του Θεσμού Προστασίας του Πολίτη της Ρωσίας (RF Civic Chamber), μετά την έκκληση τους προς την ΟΥΝΕΣΚΟ, απηύθηναν έκκληση και στον ΟΑΣΕ, μέσω της οποίας επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα σοβιετικά μνημεία στην Πολωνία, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του Θεσμού Γιελένα Σουτόρμινα, αρμόδια για την προώθηση της δημόσιας διπλωματίας και την υποστήριξη των ομογενών του εξωτερικού.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας, Λούκας Καμίσκι, είχε παρουσιάσει τα σχέδια κατεδάφισης 500 και πλέον μνημείων, που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν του σοβιετικού στρατού. Τα σχέδια κατεδάφισης που παρουσίασε το Ινστιτούτο, αφορούν στα μνημεία που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Στην Πολωνία υπάρχουν επίσης αρκετά μνημεία, που έχουν ανεγερθεί σε σημεία όπου έχουν ταφεί πεσόντες Σοβιετικοί στρατιώτες, αλλά τα οποία δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν. Η Πολωνία προτίθεται να διατηρήσει και τα νεκροταφεία, στα οποία αναπαύονται οι σοβιετικοί στρατιώτες.

«Εκ μέρους του Θεσμού Προστασίας του Πολίτη, απευθυνθήκαμε την προηγούμενη βδομάδα στην ΟΥΝΕΣΚΟ, ζητώντας να εξετάσει το ζήτημα αυτό σε ξεχωριστή συνεδρίαση. Πέραν αυτού, σήμερα διατυπώσαμε το αίτημά μας και στον ΟΑΣΕ», δήλωσε η Σουτόρμινα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα.

Η ίδια θεωρεί ότι οι ενέργειες των πολωνικών αρχών συνιστούν παραβίαση της συμφωνίας για τη διάσωση των ιστορικών και ταφικών μνημείων, η οποία υπεγράφη από τις δυο χώρες το 1994. «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων, στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε έντονα», επιβεβαιώνει η επικεφαλής της επιτροπής του Θεσμού Προστασίας του Πολίτη της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε η Σουτόρμινα, το ζήτημα της κατεδάφισης των μνημείων που ανεγέρθησαν προς τιμήν του σοβιετικού στρατού θα τεθεί «στην προσεχή σύνοδο του ΟΗΕ».

Πηγή: www.ria.ru