ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αύξηση των τιμών και η εγκληματικότητα οι "μεγάλοι φόβοι" των Ρώσων
© Sputnik/Eugene Odinokov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αύξηση των τιμών και η εγκληματικότητα οι "μεγάλοι φόβοι" των Ρώσων

Οι κοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι φοβούνται όλο και λιγότερο τα διεθνή προβλήματα, ενώ η κατάσταση της οικονομίας, των εσωτερικών συγκρούσεων και της εγκληματικότητας τους ανησυχεί περισσότερο.

Τα ευρήματα αυτά παρουσίασε  το  Πανρωσικό Κέντρο μελέτης της κοινής γνώμης, το οποίο υπολογίζει τον λεγόμενο «δείκτη φόβου» του πληθυσμού. "Αν στο τέλος του 2015- αρχές του 2016, τα κύρια θέματα που απασχολούν τους Ρώσους ήταν η διεθνής ένταση, τον πρώτο μήνα της άνοιξης του 2016, αυτό έχει μειωθεί (τον Μάρτιο ο δείκτης φόβου έπεσε στο 21 από 25 που ήταν τον Φεβρουάριο), αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το VITSIOM, η ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα καταγράφει ανοδική "τάση": Ο δείκτης της ανησυχίας των Ρώσων σε σχέση με την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και την κατάσταση της οικονομίας "σκαρφάλωσε" στο 22 από 13 που ήταν τον (περασμένο Δεκέμβριο) και διαμορφώθηκε στο επίπεδο του Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι διεθνείς εντάσεις, η αύξηση των τιμών, η μείωση των ποσοστών αποταμίευσης και η εγκληματικότητα κατέλαβαν την πρώτη θέση στην "κατάταξη του φόβου»: το 63% των Ρώσων μιλά για το ενδεχόμενο συγκρούσεων και εχθροπραξιών μεταξύ χωρών, το 66% για την άνοδο των τιμών και το 49% για την «αχαλίνωτη εγκληματικότητα".

Επίσης, οι Ρώσοι άρχισαν να σκέφτονται περισσότερο τα προβλήματα υγείας, (από — 2 σε 2), ενώ εντάθηκε και ο φόβος για την απώλεια της εργασίας τους, από —27 σε —22. 

Λιγότερο πιθανό θεωρούν οι Ρώσοι τις οικογενειακές συγκρούσεις, τις ρήξεις με τους πλησίον τους: το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, η τιμή του αντίστοιχου δείκτη παραμένει στο —48, σημαντικά χαμηλότερο από ότι ήταν έναν χρόνο πριν (-36).

Η Ερευνα του Πανρωσικού Κέντρου μελέτης της κοινής γνώμης διεξήχθη από τις 26 έως τις 27 Μαρτίου σε δείγμα  1.600 ατόμων σε 130 περιοχές της Ρωσίας. Το περιθώριο στατιστικού λάθους δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Πηγή: www.ria.ru