ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχεδόν το 70% των Ρώσων θεωρεί ότι η Ρωσία εκπλήρωσε το καθήκον της στη Συρία
© Vadim Grishankin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδόν το 70% των Ρώσων θεωρεί ότι η Ρωσία εκπλήρωσε το καθήκον της στη Συρία

Σχεδόν το 70%, των ρώσων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το Levada-Center,  θεωρεί ότι οι ρωσικές Αεροδιαστημικές δυνάμεις εκπλήρωσαν το καθήκον τους στη Συρία, όπως και ότι, ο κύριος στόχος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποτροπή της εξάπλωσης της στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 69% των Ρώσων πιστεύει ότι η Ρωσία έχει επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει στη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στη Συρία. Αντίθετη γνώμη έχει το 14%.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ρώσων, απάντησε ότι κύριο καθήκον των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, ήταν ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η αποτροπή της διείσδυσης  τρομοκρατών στην ρωσική επικράτεια. Το 27% πιστεύει ότι μεταξύ των στόχων της στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία, ήταν η υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκειμένου να αποτραπούν οι «επαναστάσεις των χρωμάτων», ενώ το 19% θεωρεί ότι ήταν τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή το 12% των Ρώσων δήλωσε ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε την στρατιωτική αυτή επιχείρηση.

Στο ερώτημα, αν η ηγεσία της χώρας ενήργησε σωστά, λαμβάνοντας την απόφαση για την στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, σχεδόν το 70% των Ρώσων απάντησε θετικά. Στο ίδιο ερώτημα απάντησε αρνητικά το 16%, ενώ το  ανάλογο ποσοστό απάντησε «δεν ξέρω». Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το 55% των ρώσων υποστήριζε την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ενώ, ποσοστό μικρότερο του 30% δεν συμφωνούσε με διεξαγωγή της.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 81% των ρώσων υποστηρίζει την πρόσφατη  αποχώρηση ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων από τη Συρία, ενώ κατά της αποχώρησης τάσσεται το 7%.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, σχεδόν το 30% των Ρώσων πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έχουν βελτιωθεί μετά την εμπλοκή των ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στη συριακή διένεξη, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι δεν επήλθε καμία αλλαγή. Παράλληλα, περίπου το 20% θεωρεί ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τις χώρες της Δύσης απλά επιδεινώθηκαν. 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα  11 — 14 Μαρτίου του2016, σε δείγμα 1.600 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, σε 137 οικισμούς των 48 περιφερειών της χώρας. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος δεν υπερβαίνει το 3,4%.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 η Ρωσία, μετά από αίτηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, άρχισε να καταφέρει αεροπορικά πλήγματα ακριβείας σε στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου αλ Νούσρα». Στις 15 Μαρτίου, άρχισε η αποχώρηση του βασικού τμήματος της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην Συρία, καθώς  επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν θέσει οι ρωσικές Αεροδιαστημικές δυνάμεις. 

Πηγή: www.ria.ru