ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για την ταύτιση της ζωής του μοναστηριού με την ιστορία του ελληνικού Έθνους, μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
© ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για την ταύτιση της ζωής του μοναστηριού με την ιστορία του ελληνικού Έθνους, μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ταυτίζεται με την ιστορία του ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της η μοναστηριακή κοινότητα αποτελούσε πηγή χριστιανικής πίστης και θείας ευλογίας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, Η αποτύπωση του συναισθήματος σε εικόνες», που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επισήμανε, μάλιστα, τη συμβολή της Ιεράς Μονής στην Επανάσταση του 1821 με αναφορά στα πρόσωπα των μοναχών και κληρικών που πρωτοστάτησαν στον αγώνα της Ελευθερίας. «Μεγάλη ήταν η συμβολή της Μονής στον αγώνα με την συμπαράσταση και παροχή κάθε υλικής βοήθειας. Η Μονή διέτρεφε τους αρχηγούς και υπαρχηγούς, το προσωπικό τους και τα άλογα. Χορηγούσε χρήματα στη Διοίκηση και άφθονες τροφές στα στρατεύματα που διέρχονταν απ' αυτήν ή στρατοπέδευαν στον Παρνασσό και τον Ελικώνα» είπε και πρόσθεσε: «Από το 1823, αφ' ότου ο Περκοφτσάλης έκαψε όλα τα γύρω χωριά, δεν ευρίσκοντο τρόφιμα παρά μόνο στις κρύπτες και τα όρη. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε μερικά έγγραφα και αποδείξεις που δίνουν μία εικόνα της τότε πραγματικότητας. Το 1821 με την έναρξη της επανάστασης διέτρεφε όλο τον υπό τον Διάκον στρατόν. Στις 14 Φεβρουαρίου 1821 έδωσε στην Εφορία της Λιβαδειάς 300 γρόσια για την προετοιμασία του αγώνα. Το 1823 από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι 8 Νοεμβρίου 191 οκάδες λάδι. Το 1824, προς τον στρατηγό Οδυσσέα Ανδρούτσο και το στρατό του έδωσε 71 οκάδες λάδι. Το ίδιο έτος στον στρατηγό Οδυσσέα για τις ανάγκες του στρατού χιλιάδες οκάδες σίτο, κριθάρι, αίγες και πρόβατα, οίνο, τυρί, ελιές. Σε άλλες δυνάμεις στο Δίστομο, στις 11 Μαρτίου, του ίδιου έτους άρτο, αίγας και πρόβατα». 

Επιπλέον, όπως ανέφερε, «μεγάλη υπηρεσία προσέφεραν εκείνοι που φρόντιζαν τα ποίμνια και τ' άλλα ζώα, καλλιεργούσαν τους αγρούς, συγκέντρωναν τροφές και τροφοδοτούσαν τους αγωνιστές ή κατά διαταγή του Οδυσσέα (Ανδρούτσου) απομάκρυναν τα ζώα από τους δρόμους, απ' όπου επρόκειτο να περάσουν τα τουρκικά στίφη για να μην μπορούν αν εφοδιασθούν».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για τους περιηγητές που επισκέφθηκαν το Μοναστήρι, αλλά και τις λεηλατήσεις που υπέστη και, στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής περιήγησης, ανέφερε ότι «στη νότια πλευρά του φημισμένου Ελικώνα άρχισε να χτίζεται το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, από τον ομώνυμο άγιο της Εκκλησίας κατά τα μέσα του 10ου αι.», για να συμπληρώσει πως «η αρχιτεκτονική του, η διακόσμηση, τα ψηφιδωτά συνδέουν το μοναστηριακό συγκρότημα με την Κωνσταντινούπολη. Κατά την παράδοση κι άλλες μαρτυρίες, κτήτορες του μοναστηριού, υπήρξαν ο Ρωμανός ο Β' και ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος. Ο ιδρυτής της Μονής έγινε μοναχός σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα, ασκήτεψε στην Κόρινθο, στην Βοιωτία, στη Φωκίδα και κατέληξε στο χώρο της σημερινής Μονής το έτος 947».

Τέλος, αλλά ιδιαιτέρως, έκανε λόγο για την επίσκεψη του Όθωνα στη Μονή Οσίου Λουκά: «Ο βασιλιάς θαύμασε τον ναό και επήνεσε την ανδρεία των αγωνιστών. Αφού διηγήθηκαν στον βασιλιά τη στήριξή τους στην Ελληνική Επανάσταση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο, ο Όθωνας υποσχέθηκε πως μόλις επιστρέψει στην Αθήνα θα φροντίσει υπέρ της Μονής. Πέρασε πολύς καιρός, αλλά δεν έγινε τίποτε, και επειδή οι μοναχοί δεν πίστευαν ότι οι βασιλείς παραβαίνουν τις υποσχέσεις τους ανέμεναν με ακράδαντη ελπίδα την εκπλήρωση των λόγων του βασιλιά. Και όμως και τούτο είναι δυνατόν. Και οι βασιλείς, αλλά και όσοι ανεβαίνουν ψηλά ξεχνούν τις υποσχέσεις τους» υπογράμμισε και συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση αυτή.

Η προσφώνηση έγινε από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο K. Δημόπουλο, ενώ τα κείμενα για την προβολή των διαφανειών του λευκώματος «Η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά» διάβασαν ο υπεύθυνος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Διεύθυνσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Γεώργιος Δεμελής και η υποψηφία δρ του Τμήματος Βιολογίας Αικατερίνα Στέφη.

Το λεύκωμα είναι προϊόν συνεργασίας του αναπληρωτή καθηγητή Νικολάου Σ. Χριστοδουλάκη και του Φωτογραφικού Ομίλου του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον προηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά π. Χρύσανθο Αργυρίου και την Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας της Leica.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, ο πρωτοσύγκελος και ο γενικός αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, συγκλητικοί, ομότιμοι καθηγητές, ο γενικός διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Ελένη Μαχαίρα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ