ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιστήμονες στη Σιβηρία ανέπτυξαν ένα σύστημα  πρόβλεψης μετεωρολογικών συνθηκών για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ
© Sputnik/Sergey Mamontov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επιστήμονες στη Σιβηρία ανέπτυξαν ένα σύστημα πρόβλεψης μετεωρολογικών συνθηκών για το κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι»

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου παρακολούθησης των κλιματικών και οικολογικών συστημάτων στο Τόμσκ (ИМКЭС СО РАН), έχουν αναπτύξει ένα μετεωρολογικό συγκρότημα, το οποίο θα εξασφαλίσει την παρακολούθηση της κατάστασης στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι».

Το 2016 η Ρωσία και όλος ο κόσμος θα γιορτάσουν τα 55 χρόνια της πρώτης πτήσης του ανθρώπου στο Διάστημα. Στη φωτoγραφία: Η κατασκευή του κοσμοδρομίου «Βαστότσνιι» στην περιοχή Αμούρ

"Κατά κανόνα, η απόφαση για την ημερομηνία εκτόξευσης θα ανακοινωθεί εντός ολίγων ημερών. Δηλαδή, θα πρέπει να ανακοινωθεί όσον το δυνατόν ακριβέστερα η προκαταρκτική πρόγνωση, ποιές δηλαδή θα είναι οι μετεωρολογικές καιρικές συνθήκες τη στιγμή της εκτόξευσης. Για την επίλυση του θέματος, αναπτύχθηκαν και κατασκευάσθηκαν στο Ινστιτούτο του Τόσμκ (ИМКЭС СО РАН) αυτόνομα μετεωρολογικά συγκροτήματα, που αποτελούν το θεμέλιο του συστήματος παρακολούθησης στο «Βαστότσνι»", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οπως δήλωσαν οι ειδικοί, οι εργασίες για τον εντοπισμό σφαλμάτων ολοκληρωμένου συστήματος μετεωρολογικής υποστήριξης στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι», στις οποίες θα λάβουν μέρος τα μέλη του Ινστιτούτου, έχουν προγραμματισθεί για το φετινό καλοκαίρι.

"Η εκτόξευση του πυραύλου εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες: εάν είναι δυσμενείς, για παράδειγμα, όταν πνέουν ισχυροί πλευρικοί άνεμοι, η εκτόξευση μπορεί να αναβληθεί. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, στην πραγματικότητα η αναβολή μίας εκτόξευσης δεν "μεταφράζεται" μόνο σε μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά ενέχει επίσης σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους» αναφέρει στην ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθυντής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Καραλκόφ.

Στη δημοσίευση τονίζεται οτι, τα κινητά μετεωρολογικά συστήματα, που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Τομσκ, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να προβλεφθούν οι καιρικές συνθήκες για την εκτόξευση του πυραύλου, τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία το 2015.

Πηγή: www.ria.ru