ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός ρωσικής γλώσσας εν πλω
© Sputnik/Evgeniy Biyatov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαγωνισμός ρωσικής γλώσσας εν πλω

Στο «γενικό κείμενο υπαγόρευσης» εφέτος θα διαγωνισθούν για πρώτη φορά, όχι μόνο όσοι βρίσκονται στην ξηρά, αλλά και όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή πλοίο, καθώς η δράση θα εξελιχθεί ταυτόχρονα σε 19 διαφορετικές ζώνες ώρας στις έξι ηπείρους του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε η  υπηρεσία τύπου της διοργάνωσης. 

Σε ελεύθερη μορφή το “γενικό κείμενο υπαγόρευσης” στον ετήσιο διαγωνισμό ρωσικής γλώσσας
Ο διαγωνισμός «γενικό κείμενο υπαγόρευσης» θα πραγματοποιηθεί και πάνω στο διεθνώς γνωστό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Κρουζενστέρν», το οποίο εφέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια ζωής. Ο καπετάνιος, τα μόνιμα μέλη του πληρώματος και 128 δόκιμοι, θα γράψουν στις 16 Απριλίου το τρίτο μέρος του «γενικού κειμένου υπαγόρευσης», ενώ θα βρίσκονται στην θάλασσα της Βαλτικής. Στην δράση θα συμμετάσχουν επίσης σπουδαστές και το πλήρωμα της εκπαιδευτικής φρεγάτας «Παλλάδα», που κάνει το δρομολόγιο Βλαντιβοστόκ-Ναγκασάκι.

Εκτός των άλλων, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν και οι διοικήσεις των παγοθραυστικών «50 χρόνια της Νίκης», «Ταϊμίρ» και «Βαϊγκάτς», που θα βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα. Επίσης τα ναυτικά πληρώματα του μεταγωγικού παγοθραυστικού «Σεβμορπούτ»

Και του πυρηνικού παγοθραυστικού «Γιαμάλ» που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Μούρμανσκ.

Για πρώτη φορά η δράση θα πραγματοποιηθεί σε αεροσκάφος Airbus A320 που θα πραγματοποιεί την υπ' αριθμόν S7182 πτήση Νοβοσιμπίρσκ-Μόσχα. Οι ιπτάμενοι συνοδοί θα προτείνουν στους επιβάτες να ελέγξουν τις γνώσεις τους στην ρωσική κατά την διάρκεια της τετράωρης πτήσης.

Στην ξηρά ο διαγωνισμός «γενικό κείμενο υπαγόρευσης —2016» θα πραγματοποιηθεί σε 2185 σημεία του κόσμου, δηλαδή σε δύο φορές περισσότερα σημεία απ ότι πέρυσι. Συνολικά υπολογίζεται ότι στη δράση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 150.000 άτομα.

Τα μέλη της ρωσικής αποστολής στην Ανταρκτική θα συμμετάσχουν στην δράση για τέταρτη φορά, ενώ αυτή τη φορά θα μπορούν να επαληθεύσουν τις γραμματικές τους γνώσεις τα μέλη της αποστολής που βρίσκονται σε τέσσερις σταθμούς («Μίρνι», «Βαστόκ», «Μπελίνσγκάουζεν» και «Προγκρές»).

Στην  ρωσική επικράτεια, η δράση θα πραγματοποιηθεί σε 480 κατοικημένες περιοχές, ενώ στο εξωτερικό σε 252 πόλεις. Τα περισσότερα σημεία στη Ρωσία θα βρίσκονται, στην Μόσχα 362 σημεία, στην Αγία Πετρούπολη 52, στο Νοβοσιμπίρσκ 43. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ξένων πόλεων στις οποίες θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ με 16 πόλεις, ακολουθούν η Ισπανία με 13 και η Κίνα με 8.     

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το κείμενο γενικής υπαγόρευσης μπορεί να το γράψει κάποιος στην Αθήνα, στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού. Διοργανωτές της δράσης στην Αθήνα είναι το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων ομογενών, το ρωσικό σχολείο «Ρούσκι ατεστάτ» και το τμήμα του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στο οποίο γίνονται Μαθήματα ρωσικής γλώσσας

Ο διαγωνισμός στην Αθήνα θα αρχίσει στις 16.00.

Εκτός των άλλων ο καθένας θα μπορεί να επαληθεύσει τις γνώσεις του στα ρωσικά απευθείας μέσω της ιστοσελίδας http://totaldict.ru/.

Επίσης οι ξένοι που μαθαίνουν την ρωσική γλώσσα, θα έχουν την δυνατότητα, αντί να  διαγωνισθούν στο γενικό κείμενο  υπαγόρευσης να δώσουν το τέστ «TruD», που διαμόρφωσε ειδικά, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του διαγωνισμού «γενικό κείμενο υπαγόρευσης». Όσοι συμμετάσχουν στο τέστ «TruD», θα κάνουν μερικές ασκήσεις σε κείμενο και θα γράψουν ένα μικρό απόσπασμα από το «γενικό κείμενο υπαγόρευσης». Ο βαθμός δυσκολίας του κειμένου αυτού κυμαίνεται από το επίπεδο Α2 στο επίπεδο Β2.

Ο διαγωνισμός «γενικό κείμενο υπαγόρευσης», συνιστά μια ετήσια δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στην οποία συμμετέχουν εθελοντικά όσοι θέλουν. Στόχος της είναι να δοθεί η δυνατότητα στον καθένα να επαληθεύσει  τις γνώσεις του στη ρωσική γλώσσα και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον του για περισσότερες γνώσεις. Η ιδέα της εθελοντικής συμμετοχής στον διαγωνισμό, γεννήθηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ. Η δράση αυτή, στην διάρκεια των χρόνων που πραγματοποιείται,  μετατράπηκε σ' ένα ευρείας κλίμακας διεθνές γεγονός. Συντάκτης του κειμένου του διαγωνισμού «Γενικής υπαγόρευσης 2016» είναι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Αντρέι Ούσατσεφ.    

Πηγή: www.ria.ru