ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Ρόσκοσμος έλαβε τις πρώτες φωτογραφίες του σταθμού ExoMars-2016
© Sputnik/ Alexander Kovalev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ρόσκοσμος έλαβε τις πρώτες φωτογραφίες του σταθμού ExoMars-2016

Στη Γη έφθασαν οι πρώτες εικόνες από τις κάμερες του διαστημικού οχήματος της ρωσο-ευρωπαϊκής αποστολής έρευνας για ζωή στον Άρη —ExoMars-2016-, που ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου 2016, δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσία Τύπου του "Ρόσκοσμος».

Τα χρονικά του Άρη: Ρωσία και ΕΕ
"Στις 7 Απριλίου 2016 κατά τη διαδικασία του ελέγχου της απόδοσης του εξοπλισμού για πρώτη φορά, περιελήφθηκε μια κάμερα υψηλής ανάλυσης TGO (Orbiter Trace Gas Orbiter). Οι πρώτες εικόνες του διαστήματος έφθασαν στη Γη — δύο καρέ που επιλέχθηκαν τυχαία από διαστημικό σταθμό προς την κατεύθυνση του νότιου πόλου, ελήφθησαν με μία μικρή μετατόπιση, " αναφέρεται στην δήλωση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης (Ελβετία), Νίκολα Τόμας, η επεξεργασία των εικόνων έδειξε ότι η κάμερα και ο μηχανισμός του έργου καθοδήγησης λειτουργεί σωστά: "παρά το γεγονός ότι η μηχανή δεν έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνει εικόνες των μακρινών άστρων, οι πρώτες λήψεις φαίνονται πολύ ελπιδοφόρες. Ολα δείχνουν οτι υπάρχει η δυνατότητα να λάβουμε καλά δεδομένα από τον πλανήτη Αρη".

Μέχρι σήμερα ο ExoMars έχει διανύσει πάνω από 83 εκατ. χιλιόμετρα, από τα 500 εκατ.χιλιόμετρα, στο δρόμο προς τον Άρη. Η επόμενη φάση του κοινού σχεδίου  Ρόσκοσμος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι το ποσοστό διόρθωσης του διαστημικού σκάφους τον Ιούλιο, για να διασφαλιστεί  η προσέγγιση στον Άρη.

Τα ExoMars-2016 και ExoMars — 2018, είναι ένα μοναδικό κοινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής κρατικής εταιρίας "Ρόσκοσμος".  Κατά την πρώτη τροχιακή αποστολή, η κάψουλα Trace Gas Orbiter (TGO) θα εξετάσει μικρά ατμοσφαιρικά ίχνη και την κατανομή των πάγων στο αρειανό έδαφος, με την βοήθεια του ρωσικού επιστημονικού εξοπλισμού που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών. Αναμένεται οτι η κάψουλα προσγείωσης Schiaparelli θα βγει στην ατμόσφαιρα και θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Πηγή: www.ria.ru