ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρά την κρίση, οι Ρώσοι είναι χαρούμενοι
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρά την κρίση, οι Ρώσοι είναι χαρούμενοι

Οι περισσότεροι Ρώσοι (πάνω από το 80%) νιώθουν χαρούμενοι, παρά την κρίση, την ώρα που γύρω τους βλέπουν όλο και λιγότερους ικανοποιημένους από τη ζωή ανθρώπους. Το εύρημα αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTSIOM).

«Χαρούμενο δηλώνει το 83% των Ρώσων, ένα συναίσθημα που κατά κύριο λόγο το αποδίδουν στη συμβολή της οικογένειας και των κοντινών τους ανθρώπων. Δυσαρεστημένο από τη ζωή εμφανίζεται μόλις το 15% των ερωτηθέντων πρωτίστως λόγω της κακής οικονομικής τους κατάστασης», τονίζουν οι κοινωνιολόγοι.

Ωστόσο, κατά τον τελευταίο χρόνο, όλο και λιγοστεύουν εκείνοι, οι οποίοι βλέπουν γύρω τους χαρούμενα άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόλις το 40% των ερωτηθέντων επισημαίνουν ότι έρχονται συχνά σε επικοινωνία κυρίως με ικανοποιημένους ανθρώπους, όταν για το Μάρτιο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 46%.

«Για τη χαρά κάποιου μπορούν να ευθύνονται η ηρεμία και η ευδαιμονία στην οικογένεια (35%), τα παιδιά και τα εγγόνια (21%), η υγεία και οι οικείοι άνθρωποι (18%). Ένας στους δέκα συσχετίζει τη χαρά του με προσωπικές επιτυχίες και επιτεύγματα (13%), με μια καλή δουλειά και με τις καλές σπουδές (9%)», όπως εξηγεί το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 2 ως τις 3 Απριλίου, σε 130 περιοχές της χώρας, σε δείγμα 1.600 ατόμων. Για το συγκεκριμένο δείγμα, το ποσοστό στατιστικού σφάλματος, με πιθανότητα 95%, δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Πηγή: www.ria.ru