ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ρώσοι ξοδεύουν περισσότερα για φαγητό
© Sputnik/Kirill Kallinikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Ρώσοι ξοδεύουν περισσότερα για φαγητό

Μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των δαπανών καταλαμβάνουν, πλέον, τα είδη διατροφής, αφού οι Ρώσοι άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερα για τα συγκεκριμένα είδη. Το σχετικό "εύρημα" εντοπίζεται στη μηνιαία έκθεση για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση  και τις διαθέσεις του κόσμου, την οποία συντάσσει  το Ινστιτούτο κοινωνικής ανάλυσης και πρόγνωσης  της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας  και Στατιστικής παρά τον Πρόεδρο της Ρωσίας.      

Οι ερευνητές, επισημαίνουν στην έκθεση τους, ότι το ποσοστό κατανάλωσης ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των ποτών και του καπνού, υπερέβη στα οκτώ χρόνια  το ποσοστό άλλων καταναλωτικών αγαθών, φθάνοντας το Φεβρουάριο να είναι  50,1% στα είδη διατροφής και  49,9% στα άλλα καταναλωτικά αγαθά.       

Παρόμοιο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2009, όταν το ποσοστό των ειδών διατροφής είχε φθάσει στο 49,6%, (το 2015 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 48,6% και το 2014 στο 47%).   

«Στην παρούσα φάση παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε ό,τι αφορά το ποσοστό δαπανών του πληθυσμού σε είδη διατροφής, στοιχείο που αντικατοπτρίζει εύλογα το γεγονός της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων<….>και αύξησης της φτώχειας,  καθώς είναι γνωστό ότι όσο πιο φτωχό γίνεται το νοικοκυριό, τόσο περισσότερα ξοδεύει σε είδη διατροφής», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους τα πραγματικά εισοδήματα  των ρώσων πολιτών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους μειώθηκαν κατά 6,9%, ενώ ο πραγματικός μισθός κατά 2,6%. Το 50% του πληθυσμού, επισημαίνεται στην έκθεση, διαπιστώνει ότι μειώθηκε το βιοτικό του επίπεδο.     

Η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης ήταν "απόρροια" των αρνητικών τάσεων στην οικονομία, που έπληξαν όσους έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους το ποσοστό των ρώσων που έγιναν φτωχότεροι αυξήθηκε κατά 0,6%, με αποτέλεσμα το 89% να κάνει οικονομίες σε αλλά καταναλωτικά αγαθά και στις υπηρεσίες. Στη μεσαία τάξη το ποσοστό που πέρασε στη εξοικονόμηση έφθασε το 79,3%.      

Πηγή: www.ria.ru