ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τσερνόμπιλ: “Αναγέννηση” του 30% των αγροτικών περιοχών μετά την απορρύπανση από τη ραδιενέργεια
© Sputnik/Sergey Starostenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσερνόμπιλ: “Αναγέννηση” του 30% των αγροτικών περιοχών μετά την απορρύπανση από τη ραδιενέργεια

Οι εργασίες απορρύπανσης από τη ραδιενέργεια  κατέστησαν δυνατόν να ξαναχρησιμοποιηθεί  σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών περιοχών, που είχαν μολυνθεί από την ραδιενέργεια  μετά το πυρηνικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

«Τα έργα απορρύπανσης (από τη ραδιενέργεια) που έγιναν, κατέστησαν δυνατό να ξαναχρησιμοποιηθεί το 30% των αγροτικών περιοχών, που είχαν αχρηστευθεί  εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ραδιενεργών νουκλιδίων που υπήρχαν στο έδαφος» αναφέρεται στην έκθεση  του υπουργείου με τίτλο « Η διασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων σε μολυσθείσες από την ραδιενέργεια περιοχές», την οποία έχει στην διάθεση του το πρακτορείο Ria Novosti.  

Νωρίτερα το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των κατοικημένων περιοχών στην Ρωσία, που είχε μολυνθεί από την ραδιενέργεια εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ, μειώθηκε  από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σχεδόν δύο φορές.  

Τα έργα απορρύπανσης που έγιναν  κατάστησαν δυνατόν να δοθούν και πάλι προς χρήση σχεδόν οι μισές αγροτικές εκτάσεις.  Στο διάστημα 1992 —2015 υλοποιήθηκαν έξι ομοσπονδιακά προγράμματα απορρύπανσης από τη ραδιενέργεια, η οποία "εμφανίστηκε" με το πυρηνικό ατύχημα, σε 19 περιοχές της Ρωσίας με  3 και πλέον εκατομμύρια  κατοίκους. Συνολικά δαπανήθηκαν για τα  προγράμματα αυτά  περισσότερα από 9,2 δισ.  ρούβλια.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας, μετά  το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια 14 περιοχές της Ρωσικής ομοσπονδίας συνολικής έκτασης 60 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Εξαιτίας του ατυχήματος, μολύνθηκαν επίσης περίπου 2 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης και περίπου ένα εκατομμύριο εκτάρια δασικών εκτάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Η πιο μολυσμένη περιοχή θεωρείται η περιοχή του Μπριάνσκ (μολύνθηκαν 12.1 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα) και ακολουθούν η Καλούσκαγια(4.9 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Τούλσκαγια (11,6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα) και η περιοχή Ορλόφσκαγια (8,9 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Στα έργα απορρύπανσης συμμετείχαν περίπου 200.000 ρώσοι.  

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986.Εξερράγη  ο τέταρτος αντιδραστήρας  του σταθμού. Στην Ουκρανία  εξαιτίας του ατυχήματος μολύνθηκαν συνολικά από την ραδιενέργεια 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα  σε 12 περιοχές. Εκτός από τις  ρωσικές περιοχές, από την ραδιενέργεια μολύνθηκαν 46,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Λευκορωσία (που αναλογούν στο 23% της έκτασης της).

Πηγή: www.ria.ru