ΚΟΙΝΩΝΙΑ
“Βραδιά βιβλίων”  με σύνθημα "Διαβάστε μία ταινία!"
© Sputnik/Igor Zarembo
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Βραδιά βιβλίων” με σύνθημα "Διαβάστε μία ταινία!"

Η ετήσια εκδήλωση "Библионочь- βραδιά βιβλίων" θα πραγματοποιηθεί σε πόλεις της Ρωσίας, τη νύχτα της 23ης και της 24ης Απριλίου. Η ημέρα της δράσης είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και των πνευματικών δικαιωμάτων. Φέτος οι βιβλιοθήκες της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Αστραχάν, του Τάμπαφ, του Τσελγιάμπινσκ, του Νοβοσιμπίρσκ, του Κρασνοντάρ και άλλων πόλεων θα λάβουν μέρος στο πέμπτο ιωβηλαίο, αφιερωμένο στο Έτος του ρωσικού κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ειδικά παιδικά προγράμματα με τον τίτλο "Μπιμπλιοσουμέρκι-Σούρουπο των βιβλίων". Έτσι, στην Κρατική Παιδική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος στα γυρίσματα μίας ταινίας, να μάθουν πώς να πάρουν συνέντευξη από τους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, να φτιάξουν κινηματογραφικά σενάρια και να δημιουργήσουν κινούμενα σχέδια. Επίσης, διάσημοι ηθοποιοί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα διαβάσουν παραμύθια στα παιδιά.

Η βιβλιοθήκη ξένης λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή διεθνών πολιτιστικών κέντρων σύμφωνα με την παράδοση, θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να "βυθισθούν" στην ατμόσφαιρα της φιλικής γειτονίας διαφορετικών πολιτισμών:της Ιαπωνίας, της Αμερικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Ιράν, του Ισραήλ και άλλων. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών, εκθέσεις και διαλέξεις για την ιστορία του κινηματογράφου στη Ρωσία και πέρα από τα σύνορά της, καθώς και μαθήματα επιπέδου στην αγγλική γλώσσα στο κέντρο αμερικανικού πολιτισμού. Στο Ιαπωνικό κέντρο θα μπορείτε να δοκιμάσετε και να φωτογραφηθείτε με το σημερινό ιαπωνικό κιμονό.

Στην Κεντρική Οικουμενική Επιστημονική Βιβλιοθήκη " Νεκράσοφ" θα «αναβιώσουν» τα κείμενα του Σαίξπηρ, υπό τους ήχους της μουσικής του Σεργκέι Προκόφιεφ.

"Στο κέντρο τέχνης" Οινοποιείο " κάνουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται "Σύμπτωση". Το γεγονός ότι γίνεται στις 23 Απριλίου, είναι μία εντυπωσιακή σύμπτωση των ημερομηνιών. Η 23η Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του Σεργκέϊ Προκόφιεφ, καθώς και η ημέρα θανάτου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Θα έχουμε επίσης δύο ντουέτα χορευτών του κλασικού και του σύγχρονου μπαλέτου. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την "ουσία" της βιβλιοθήκης και να δούμε πόσε ποικίλλες μορφές μπορεί να πάρει ένα βιβλίο", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της βιβλιοθήκης Μαρίγια Πριβαλόβα.

Υπάρχει άλλο ένα ειδικό πρόγραμμα «Библионочи»-«Библиофары»-"μπιπλιονότσι-μπιμπλιοφάροι". Στόχος του αυτού του προγράμματος είναι να συμμετέχουν τέτοιες περιοχές, όπου σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, δεν υπάρχουν ούτε μουσεία, ούτε βιβλιοθήκες, ούτε καταστήματα με βιβλία.
Φέτος, στην εκδήλωση «Библиофары από το Καλίνινγκραντ έως το Μαγκαντάν" θα συμμετάσχουν πάνω από 60 κινητές βιβλιοθήκες και από διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας.

Η εκδήλωση "Βραδιά Βιβλίων", πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2012. Οι εμπνευστές της ήθελαν να "φυσήξει" φρέσκος αέρας στις βιβλιοθήκες: να δείξουν πόσο ενδιαφέρον είναι περνάς τον χρόνο σου σε ένα χώρο γεμάτο με βιβλία, να δουλεύεις και να συναντιέσαι, να διαβάζεις και να μαθαίνεις.

Αυτή τη νύχτα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, λογοτεχνικά μουσεία παρατείνουν το χρόνο εργασίας και επεκτείνει το σχήμα.

Πηγή: Υλικό από το www.ria.ru