ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πλειονότητα των Ρώσων υπέρ της ταφής της σορού του Λένιν
© Sputnik/Oleg Lastochkin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πλειονότητα των Ρώσων υπέρ της ταφής της σορού του Λένιν

Η πλειονότητα των ρώσων τάσσεται υπέρ του ενταφιασμού της σορού του Βλαντιμίρ Λένιν, που βρίσκεται στο Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, αναφέρει με ανακοίνωση του, το Πανενωσιακό  Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (Vitsiom), επικαλούμενο τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε     

«Στο ερώτημα, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει με τη σορό του Λένιν, το 60% απάντησε γενικά ότι η σορός πρέπει να ενταφιασθεί, με το 36% να υποστηρίζει ότι η σορός πρέπει να ενταφιασθεί σε κοιμητήριο, ενώ το 24% ότι η απόφαση για τον ενταφιασμό της σορού πρέπει να ληφθεί, όμως, αφότου φύγει η γενιά που είναι συναισθηματικά δεμένη με τον Λένιν. Το 32% των  ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του να παραμείνει ο Λένιν στο Μαυσωλείο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ρώσοι δεν αλλάζουν γνώμη στο ζήτημα αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ενδιαφέρον που δείχνουν σήμερα οι  δημοσκόποι για το ζήτημα αυτό σχετίζεται με μια ακόμη επέτειο από την ημέρα της γέννησης του «ηγέτη του κομμουνισμού», που είναι στις 22 Απριλίου.    

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 65% των ρώσων  πιστεύουν ότι ο Λένιν, ενήργησε με γνώμονα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, ενώ αντίθετη γνώμη  έχει  το 23%. 

Μόνο το ένα τρίτο των ρώσων, ισχυρίζεται ότι οι απόψεις τους  για την ανάπτυξη της χώρας ταυτίζονται με τις απόψεις του Λένιν, όταν το 45% θεωρεί ότι οι απόψεις τους ταυτίζονται  μόνο σε μερικά ζητήματα με τις απόψεις του Λένιν, ή είναι εντελώς αντίθετες. Παράλληλα το 31% των ρώσων θεωρεί ότι ο Λένιν έκανε περισσότερο καλό στη χώρα, ενώ το 23% θεωρεί ότι προκάλεσε περισσότερο κακό.   

Το Μαυσωλείο του Λένιν, είναι ένα μνημείο που μοιάζει με ναό, και βρίσκεται δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου στην  Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σαρκοφάγος με την ταριχευμένη σορό του ιδρυτή του σοσιαλιστικού κράτους στην Ρωσία, Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ Λένιν. Το Μαυσωλείο άρχισε να λειτουργεί την 1η Αυγούστου του 1924.     

Η δημοσκόπηση του Vitsiom πραγματοποιήθηκε σε 130 κατοικημένες περιοχές, σε δείγμα 1600 ατόμων, ενώ το περιθώριο  λάθους δεν υπερβαίνει το3,5%.

Πηγή: www.ria.ru