ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ρωσία θεωρεί πιο μακρινή την προοπτική μιας πτήσης στον Άρη απ’ ό, τι ισχυρίζονται οι ΗΠΑ
© EPA/NASA/Goddard Space Flight Center
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ρωσία θεωρεί πιο μακρινή την προοπτική μιας πτήσης στον Άρη απ’ ό, τι ισχυρίζονται οι ΗΠΑ

Η Ρωσία πιστεύει ότι η προοπτική μιας μελλοντικής πτήσης στον Άρη είναι πιο μακρινή από όσο παρουσιάζεται στις σχετικές προγνώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες μια επανδρωμένη πτήση σε αυτόν τον πλανήτη θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ως το 2030, όπως δήλωσε ο αναπληρωματικός διευθυντής του κρατικού οργανισμού για τη δραστηριότητα στο διάστημα Roscosmos, Σεργκέι Σαβέλιεφ.

«Θεωρούμε ότι η προοπτική μιας πτήσης στον Άρη είναι πιο μακρινή από όσο υπολογίζουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας», είπε ο Σαβέλιεφ μετά το πέρας των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον με θέμα τη συνεργασία των δύο χωρών στο διάστημα.

Το 2010, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέθεσε στη NASA την οργάνωση μιας αποστολής στον αστεροειδή και μέχρι το 2030 στον Άρη. Το νέο αυτό σχέδιο ακύρωσε το προγενέστερο πρόγραμμα Constellation (Αστερισμός) του Τζορτζ Μπους, βάσει του οποίου οι Αμερικανοί αστροναύτες θα έπρεπε ως το 2020 να έχουν προσγειωθεί στη Σελήνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σαβέλιεφ, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την από κοινού —με τη Ρωσία- μελέτη του χώρου πέριξ της Σελήνης, δίχως να προγραμματίζουν κάποια προσγείωση στη Σελήνη.

«Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας ενδιαφέρονται να εργαστούν κοντά στη Σελήνη, αλλά κρίνοντας από τη γενικότερη στάση τους, φαίνεται ότι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση μιας προσγείωσης ανθρώπου στη Σελήνη. Εξάλλου, το ενδιαφέρον τους να δουλέψουν στην τροχιά της Σελήνης είναι δικαιολογημένο, από τη στιγμή που μια τέτοια ενέργεια αποτελεί κρίσιμο βήμα για την προσέγγιση του Άρη», επεσήμανε ο Σαβέλιεφ.

Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του ρωσικού ομοσπονδιακού διαστημικού προγράμματος έχουν λάβει έγκριση μια σειρά αποστολών για τη μελέτη της Σελήνης, ενώ έχει ακόμη προβλεφθεί η υλοποίηση μιας αποστολής με σκοπό τη συλλογή δείγματος από το σεληνιακό έδαφος και κατόπιν την επιστροφή του στη Γη. «Ολα τα παραπάνω αποτελούν προπαρασκευαστικά βήματα για μια επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη», δήλωσε ο Σαβέλιεφ.

Πηγή: www.ria.ru