ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της διασυνοριακής συνεργασίας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της διασυνοριακής συνεργασίας

Ενας νέος δρόμος καλής γειτονίας, ένα πρότυπο πολιτικής συνεργασίας που θα μπορούσε να γκρεμίσει τείχη και φράχτες εθνικιστικής περιχαράκωσης, ανοίγει στη Θεσσαλονίκη.

Αυτές είναι οι προθέσεις και ο στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να συγκαλέσει, αύριο Πέμπτη 21/4 και μεθαύριο, στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τους ομολόγους του, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών των βόρειων γειτονικών μας χωρών.

 Ένα μεγάλο στοίχημα. Η γειτονιά μας ζει τη δραματικότερη μετακίνηση πληθυσμών εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση αφορά τους πάντες. Είτε το ομολογούν, είτε όχι. Οι συλλογικές προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις και κοινή δράση, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της, ούτε καμμία άλλη μπορεί να εξαιρεθεί, όταν όλοι στην Ευρώπη μοιραζόμαστε σύνορα και μία κοινή οικογένεια.

Η τετραμερής Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη- με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, αλλά και με παρουσία της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- φιλοδοξεί να δείξει τον δρόμο για το πως πρέπει να οργανώνεται η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καθώς και των αρχών, αξιών και κεκτημένου της Ε.Ε. Όσο επιβαρυμένο κι αν είναι μερικές φορές το πεδίο των διμερών σχέσεων, όταν η πραγματικότητα είναι αυτή που επιβάλλει επιτακτικά την στενότερη δυνατή συνεργασία των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του Διαδρόμου «Ανατολικής Μεσογείου / Δυτικών Βαλκανίων.

Η Συνάντηση ξεκινά αύριο με συνάντηση των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί, το πρωί η συνάντηση των τεσσάρων υπουργών Εσωτερικών, στη συνέχεια οι κοινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών και, τέλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου.

Οι στόχοι της είναι σαφείς: αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθούν διεξοδικά οι τρόποι με τους οποίους οι τέσσερις χώρες θα μπορέσουν να διασφαλίσουν, ταυτόχρονα, την ασφάλεια των πολιτών τους, την ασφάλεια των συνόρων τους, καθώς και την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων προς τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων για εμβάθυνση της συνεργασίας αναμένεται να κυριαρχήσουν βασικά θέματα, όπως, η άμεση υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα σύνορα, η συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των τεσσάρων χωρών, με βασικούς εταίρους τη EUROPOL και τη FRONTEX, για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης μετακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων. 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η ενίσχυση των επιχειρήσεων επιστροφής παράτυπων προσφύγων στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος ΕΕ — Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, καθώς ο αριθμός των επιστροφών παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Και τέλος, η συνεργασία για ένα κοινό μέτωπο με προληπτικά μέτρα κατά της στρατολόγησης και χρηματοδότησης εξτρεμιστών και τρομοκρατών.

Η Συνάντηση της Θεσσαλονίκης, όπως εκτιμά το υπουργείο Εξωτερικών, είναι, τέλος, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, σε μία δύσκολη περιφερειακή συγκυρία, να πραγματοποιηθούν χωριστές διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών, προκειμένου να συζητηθούν διμερή πολιτικά ζητήματα τόσο για να αμβλυνθούν παρεξηγήσεις όπου υπάρχουν, αλλά και για να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα.

Σοφία Αραβοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ