ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σόϊγκου: η τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή της διεθνούς σταθερότητας
© Sputnik/Grigory Sysoev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σόϊγκου: η τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή της διεθνούς σταθερότητας

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε στο 5η Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα. Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθιξε στην ομιλία του ήταν το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού θεωρεί, ότι στον σημερινό κόσμο, η τρομοκρατία εξακολουθεί να παραμένει η κύρια απειλή για την διεθνή σταθερότητα. Την δήλωση αυτή έκανε κατά την διάρκεια της 5ης Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα με θέμα την διεθνή ασφάλεια. Παράλληλα, επισήμανε ότι «παρατηρούμε την εμμονή ορισμένων χωρών να υπαγορεύσουν την βούληση τους στην διεθνή κοινότητα, αξιοποιώντας την στρατιωτική τους υπεροχή».   

Επίσης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Σόιγκου δήλωσε ότι κατά της Ρωσίας διεξάγεται ένας απροκάλυπτος, ανηλεής πληροφοριακός πόλεμος. «Κατά της Ρωσίας διεξάγεται ένας σκληρός και ανηλεής πληροφοριακός πόλεμος. Προβαίνουν σε δηλώσεις με τις οποίες υποστηρίζουν ότι η Μόσχα απειλεί τα ευρωπαϊκά κράτη και ότι είναι αναγκαίο να αναχαιτισθεί στρατιωτικά η χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες συνομιλούν με την Μόσχα, με το ύφος του αυστηρού δασκάλου που κάνει παρατηρήσεις στον ανυπάκουο μαθητή. «Από τις Βρυξέλλες αλλά και ορισμένες άλλες πρωτεύουσες, εκτοξεύονται εναντίον μας κραυγές, ενώ ο διάλογος, αν μπορεί να γίνει διάλογος, γίνεται μόνο σε ζητήματα που είναι προτεραιότητας για εκείνους  και εννοείται πως γίνεται με το ύφος του αυστηρού δασκάλου που κάνει παρατηρήσεις στον ανυπάκουο μαθητή», δήλωσε ο Σόιγκου.      

Ο Σόϊγκου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν τάσσεται  κατά της αποκατάστασης των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, αλλά είναι διατεθειμένη να το κάνει μόνο στη βάση της αμοιβαιότητας και του σεβασμού των εθνικών συμφερόντων. «Προτιμάμε να συνδιαλεγόμαστε με την Συμμαχία καθήμενοι γύρω από το τραπέζι συνομιλιών, και όχι μέσα από τα στόχαστρα των όπλων», δήλωσε ο κ. Σόιγκου. Αναφερόμενος δε, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο κ. Σόϊγκου την περιέγραψε ως αξιοθρήνητη.«Τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας θα συζητηθούν αύριο. Η κατάσταση σ' αυτόν τον τομέα είναι αξιοθρήνητη. Η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε  έχει παγώσει όχι με δική μας υπαιτιότητα. Η σύνοδος του Συμβουλίου Ρωσίας—ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου, δεν μας έκανε πιο αισιόδοξους», δήλωσε ο Σόιγκου.         

Στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη, δήλωσε ότι η Μόσχα θα εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τα διεθνή ζητήματα, ενώ αν χρειασθεί θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. «Η Ρωσία τάσσεται σταθερά υπέρ της ισότιμης συνεργασίας, θα συνεχίσει να εκπληρώνει όλες της τις δεσμεύσεις της, σε ό,τι έχει συμφωνήσει με υπευθυνότητα, και εκεί που χρειάζεται θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Λαβρόφ,  υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου είπε τα εξής: «Δεν πρέπει κανείς να μιλάει αφ' υψηλού, να θέλει να κάνει μάθημα στον άλλον, να επιβάλλει στον άλλον τους δικούς του κανόνες, να τιμωρεί κάποιον για τα λάθη του, αλλά να επιδιώκει τις έντιμες και ανοιχτές συνομιλίες, να αναζητά την στάθμιση των συμφερόντων. Η απόρριψη ενός έντιμου διαλόγου που στηρίζεται  στον αμοιβαίο σεβασμό, όπως και οι απόπειρες που γίνονται για να  αποκοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, υποδηλώνουν απλά την έλλειψη επιχειρημάτων είτε την απροθυμία κάποιου να επιδιώξει την συμφωνία ή να αναζητήσει λογικούς συμβιβασμούς».         

Παράλληλα ο κ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση των μέτρων εμπιστοσύνης  στον τομέα της ασφάλειας, αλλά η Δύση πρέπει να σταματήσει την αντιρωσική της πολιτική. «Είναι αυτονόητο πως η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση των μέτρων εμπιστοσύνης στον στρατιωτικό τομέα, όμως η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να είναι αμοιβαία, να λαμβάνει υπ όψιν της τα συμφέροντα όλων των μερών. Για να υπάρξει σοβαρός και παραγωγικός διάλογος σ' αυτό το ζήτημα, πρέπει να δημιουργηθούν οι ανάλογες προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι να σταματήσουν την αντιρωσική πολιτική» είπε ο Λαβρόφ.

Εκτός των άλλων, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι χωρίς τη Ρωσία είναι αδύνατον να οικοδομηθεί μια αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. «Θα συμφωνήσω με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που είπε, ότι χωρίς τη συνεργασία με την χώρα μας είναι αδύνατον να οικοδομηθεί μια αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη» είπε ο κ. Λαβρόφ.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr