ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα Ιεροσόλυμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, αντιπροσωπεία του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου
© АПЕ-МПЕ/ΠΑΝΟΥΣΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΑ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα Ιεροσόλυμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, αντιπροσωπεία του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου

Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος  του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου φέτος θα μεταφέρει για πρώτη φορά το Άγιο Φως από τα  Ιεροσόλυμα στο Άγιο Όρος  προς τιμήν της 1000ετούς ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος ανακοίνωσε  το γραφείο τύπου του Ιδρύματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρια Νόβοστι. Η αντιπροσωπεία  του Ιδρύματος θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα όπου θα  προσευχηθεί για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και για να μεταφέρει εν συνεχεία το Άγιο φως  στη Μόσχα και άλλες πόλεις.       

Το Άγιο φως  θεωρείται ιερό για τους πιστούς, ενώ η  αφή του  παρότι επαναλαμβάνεται αποκαλείται θαύμα. Η αφή του Άγιου φωτός  γίνεται στον  Πανάγιο Τάφο του Κυρίου κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο, λίγο πριν τον εορτασμό της Αναστάσεως  του Χριστού.  

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός από την Aegean
  

Η μεταφορά του Αγίου φωτός εκτός των ορίων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζητάτε την Ειρήνη της Ιερουσαλήμ» που έχει καθιερώσει από το 2003 το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. 

Προσευχή για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους

Βασικό συστατικό αυτής της πρωτοβουλίας είναι η κοινή προσευχή για την ειρήνη (συνήθως την Μεγάλη Πέμπτη) των μελών της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος  μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων  στους Αγίους Τόπους

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και Πάσης  Παλαιστίνης  Θεόφιλος ο Γ' και η αντιπροσωπεία  του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του πρωτοκλήτου  στην αίθουσα του θρόνου  του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων  προσεύχονται από κοινού  για την ειρήνη  «εξάλειψε κάθε σύγκρουση και κάθε διχόνοια  στους Αγίους Τόπους, ειρήνευσε τον θυμό των αντιμαχομένων, ευλόγησε όσους  έρχονται τώρα στον  Τάφο Σου τον Ζωογόνο». Την  πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζουν όλες οι τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου,  ενώ  η ίδια προσευχή γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες και σε διάφορες ηπείρους.    

Η ρωσική εκκλησιαστική  αποστολή

Η  αντιπροσωπεία του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου  κατά παράδοση συναντάται με την Ρωσική εκκλησιαστική αποστολή  στον Ναό της Αγίας Τριάδος στις παρυφές  της Ιερουσαλήμ και με  εκπροσώπους της ορθόδοξης κοινότητας και των τοπικών αρχών. 

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι η πιο πένθιμη  μέρα του εκκλησιαστικούς έτους και οι Ρώσοι  προσκυνητές που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, συμμετέχουν στην αναπαράσταση της πορείας του Χριστού προς τον Γολγοθά, ο οποίος συνιστά τμήμα του Παναγίου Τάφου.   

Το Άγιο φως

Με την καθιέρωση του χριστιανισμού στην Ρωσία  εδραιώθηκε και η παράδοση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως  που θέλει τους χριστιανούς να επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους και να προσεύχονται. ‘Έχουν διασωθεί οι αφηγηματικές περιγραφές για το Άγιο Φως  του ηγούμενου Δανιήλ Τσερνιγκόφσκι που είχε επισκεφθεί την Παλαιστίνη  και οι οποίες χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. 

Το Μεγάλο Σάββατο η ρωσική αντιπροσωπεία, όπως και δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές από διάφορες  χώρες, επισκέπτονται τον Ναό του Παναγίου Τάφου, για να δουν την αφή του Αγίου Φωτός και να το μεταφέρουν στην πατρίδα τους. 

Το Μ. Σάββατο η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος  του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου θα μεταφέρει σε ξεχωριστές λαμπάδες που μοιάζουν με τα «φανάρια» με τα οποία μεταφέρεται η ολυμπιακή φλόγα, με ειδική πτήση το Άγιο φως  στη Μόσχα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, περίπου στις 22.00 ώρα Μόσχας. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος όπου και θα ψαλλεί  η νυχτερινή πασχαλινή λειτουργία. Στο Βνούκοβο αναμένεται να  περιμένουν το Άγιο Φως εκατοντάδες πιστοί για να το μεταφέρουν στα σπίτια τους και στις τοπικές εκκλησίες       

Κάθε χρόνο το Άγιο Φως  μεταφέρεται  σε χιλιάδες ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  στην Ρωσία καθώς και σε χώρες  της εγγύς και άπω ανατολής. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας της   Διακαινησίμου (η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα) μπορεί ο καθένας να πάρει το Άγιο Φως από τα γραφεία του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του πρωτοκλήτου στην Μόσχα.

Πηγή: www.ria.ru