ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημέρα αργίας προς τιμήν της εργασίας
© Sputnik/Evgeniy Biyatov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα αργίας προς τιμήν της εργασίας

Η 1η Μαΐου είναι για τη Ρωσία μια γιορτή που όλοι αδημονούν να έρθει, καθώς η μέρα αυτή, κατά κανόνα, είναι η αφετηρία της εορταστικής περιόδου του Μαΐου. Φέτος οι Ρώσοι θα γιορτάσουν την Ημέρα της Εργασίας μ ένα τετραήμερο αργιών.

Η ημέρα αυτή, που εορτάζεται στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στις χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, είναι γνωστή και ως Ημέρα της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων, ως Ημέρα της άνοιξης και της εργασίας, ως Ημέρα εργασίας. Πολλοί δε, στις χώρες της μετασοβιετικής περιόδου, την λένε γιορτή της 1ης του Μάη ή Πρωτομαγιά.

Ελάχιστοι, όμως γνωρίζουν, ότι γενέτειρα της εορτής αυτής, παρόλο που απόκτησε ιδιαίτερη σημασία και έγινε πολύ δημοφιλής στην ΕΣΣΔ, είναι η Αμερική. Η ιστορία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς έχει σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο Σικάγο τον 19ο αιώνα.

Την 1 η Μαΐου του 1886 το κομμουνιστικό και το σοσιαλιστικό κόμμα μαζί με τα συνδικάτα της πόλης, διοργάνωσαν μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της στις αφόρητες συνθήκες εργασίας και στους χαμηλούς μισθούς.

© Sputnik/

Ωστόσο, η συγκέντρωση κατέληξε σε μια αιματηρή σύγκρουση με την αστυνομία που άνοιξε πυρ κατά του πλήθους των συγκεντρωθέντων.

Τον Ιούλιο του 1889 στο Συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους εργάτες του Σικάγου, λήφθηκε η απόφαση να εορτάζεται κάθε χρόνο η 1η Μαΐου με διαδηλώσεις εργαζομένων. Έτσι τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην Αυστρο-Ουγγαρία, το Βέλγιο, την Γερμανία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Νορβηγία, την Γαλλία και την Σουηδία. Κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων ήταν το αίτημα για την καθιέρωση του οκτάωρου.

Δεν έμεινε αμέτοχη και η Ρωσική Αυτοκρατορία. Οι πρώτες ημινόμιμες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Βαρσοβία το 1890. Σταδιακά το εργατικό κίνημα οργανώνονταν και στις πρωτομαγιάτικές στάσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 1912-1914, είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 400 χιλιάδες εργάτες. Για πρώτη φορά η 1η Μαίου εορτάσθηκε επίσημα το 1917, όταν σε όλες τις πόλεις της χώρας βγήκαν στους δρόμους εκατομμύρια εργαζόμενοι φωνάζοντας συνθήματα του κομμουνιστικού κόμματος.

Ωστόσο, μόνο στη ΕΣΣΔ η Πρωτομαγιά έγινε στην ουσία μια μαζική γιορτή, όπου σε όλη την επικράτεια, διοργανώνονταν πολιτικές συγκεντρώσεις και μαζικοί περίπατοι. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης, γιόρταζαν την ημέρα των εργατών, εκφράζοντας παράλληλα τη αλληλεγγύη τους προς τον επαναστατικό αγώνα των εργαζομένων στις καπιταλιστικές χώρες.

© Sputnik/Anatoliy Gagarin

Όμως η 1η Μαΐου, την περίοδο της ΕΣΣΔ, ήταν μια εορτή, που άρεσε στον κόσμο, όχι μόνο επειδή εξέφραζε την αλληλεγγύη του προς τους εργάτες όλου του κόσμου, αλλά επειδή, έχοντας καθιερωθεί ως επίσημη εορτή, ήταν αργία. Αργότερα αργία έγινε και η δεύτερη ημέρα του Μαΐου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν ακόμη περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους για ξεκούραση, αλλά και να καθιερωθεί παράλληλα η εορταστική περίοδος του Μαΐου.

Στην προεπαναστατική Ρωσία η Πρωτομαγιά εορτάζονταν με παράνομες συγκεντρώσεις εργατών μακριά από την πόλη. Αργότερα την περίοδο της ΕΣΣΔ, έγινε παράδοση, ο κόσμος να πηγαίνει εκδρομές στην ύπαιθρο, ή, οι οικογένειες και παρέες φίλων να κάνουν πικ-νικ. Πολλοί έβρισκαν την ευκαιρία να πάνε στα εξοχικά τους, για να τα συμμαζέψουν μετά τον χειμώνα και να φτιάξουν τον κήπο τους.

Με την πάροδο του χρόνου η εορτή έχασε το πολιτικό της νόημα και το 1992 επίσημα μετονομάσθηκε σε Εορτή της άνοιξης και της εργασίας. Όπως και στο παρελθόν βέβαια, διάφορα πολιτικά κόμματα και συνδικάτα, εξακολουθούν να διοργανώνουν την ημέρα αυτή, πολιτικές συγκεντρώσεις στις οποίες προβάλλουν τα δικά τους συνθήματα, παρότι δεν είναι πλέον τόσο μαζικές.

© Sputnik/Fred Greenberg

Οι περισσότεροι Ρώσοι πάντως, εξακολουθούν την ημέρα της Πρωτομαγιάς, τηρώντας την παράδοση, να πηγαίνουν στην ύπαιθρο για ν' ανοίξουν τα εξοχικά τους και να φτιάξουν τους κήπους του. Κατά περιόδους, γίνονται προσπάθειες να παραταθεί χρονικά η εορταστική περίοδος του Μαΐου, ενώ και επίσημα διατυπώνονται προτάσεις να παραταθεί η περίοδος αυτή και να μειωθούν οι δεκαήμερες διακοπές της πρωτοχρονιάς.

Οι αρμόδιοι, εκτιμούν ότι αν μεταφερθούν μερικές πρόσθετες αργίες τον Μάιο, οι Ρώσοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις καλλιέργειες που κάνουν στους κήπους των εξοχικών τους, ή, απλά να περάσουν τον χρόνο τους στην ύπαιθρο, κάτι που θα είναι προς δικό τους όφελος αλλά προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

© Sputnik/Artem Kreminskiy

Είναι γεγονός, ότι φέτος οι παραδόσεις που σχετίζονται με τον εορτασμό της 1ης Μαΐου, ενδέχεται να μην τηρηθούν, ούτε στις διαδηλώσεις ούτε στην ύπαιθρο. Και αυτό διότι φέτος η εορτή της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με το Ορθόδοξο Πάσχα και σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας, οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά θα ακυρωθούν για να μη ενοχληθούν οι πιστοί και να μπορέσει ο κόσμος να περάσει την μέρα αυτή οικογενειακά.

Πολλές συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ήδη την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση αυτή. Την ίδια στιγμή βέβαια εναπόκειται στον καθένα να αποφασίσει πως θα γιορτάσει την 1η Μαΐου. Γεγονός είναι πάντως ότι οι Ρώσοι θα έχουν τέσσερις μέρες αργία.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr