ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Μόσχα τίμησαν την μνήμη των Ελλήνων βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
© Sputnik/Kostis Ntantamis
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Μόσχα τίμησαν την μνήμη των Ελλήνων βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη των Ελλήνων βετεράνων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (σ.σ. Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου) διοργανώθηκε στη Μόσχα, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. «Οι λαοί μας ανέκαθεν είχαν πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός βρισκόντουσαν πάντα στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων. Μας ενώνει η κοινή πίστη, ο κοινός τρόπος σκέψης, η κοινή κοσμοθεωρία. Και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι λαοί μας πολέμησαν μαζί ενάντια στον φασισμό», επεσήμανε στην ομιλία της η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Θεοδώρα Γιαννίτση.

Η κ. Γιαννίτση αναφέρθηκε στους έλληνες που πήραν μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στα πεδία των μαχών σκοτώθηκε το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Ο Στάλιν και ο Τσώρτσιλ είχαν επισημάνει τον ηρωισμό των ελλήνων πολεμιστών. Στη νίκη ενάντια στον φασισμό, συνέβαλαν και οι σοβιετικοί πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον στρατηγό Αντρέι Φιόντοροβιτς Βουράκη, που υπήρξε ένας από τους σοβιετικούς πολίτες ελληνικής καταγωγής, που πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσίασε στους προσκεκλημένους της βραδιάς τη δική της συναυλία με τραγούδια της εποχής του πολέμου στη ρωσική και ελληνική γλώσσα.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr