ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς πάθος.Απλά Ημέρα της Νίκης
© Sputnik/ Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς πάθος. Απλά Ημέρα της Νίκης

Στις 9 Μαΐου, η Ρωσία θα γιορτάσει την 71η επέτειο της Νίκης στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο (σ.σ.Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο). Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν με την παραδοσιακή παρέλαση στη Κόκκινη Πλατεία.

Η 9η Μαΐου στη Ρωσία είναι εθνική εορτή, η Ημέρα της Νίκης στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο (σ.σ.Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο) του 1941-1945. Αυτός ο πόλεμος ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς σε ένα τεράστιο μέτωπο που ξεκινούσε από τη Θάλασσα του Μπάρεντς κι έφθανε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, πολεμούσαν και από τις δύο πλευρές, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, 8 έως 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Παρόμοιας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν μέχρι τότε άγνωστες στην πολεμική ιστορία.

Εκείνα τα χρόνια, στη μάχη με τον εχθρό ξεσηκώθηκε όλη η χώρα. Τόσο στο μέτωπο, όσο και στα μετόπισθεν, οι άνθρωποι είχαν ένα στόχο, να επιβιώσουν και να νικήσουν. Οι ένοπλες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης συνέτριψαν 607 μεραρχίες του φασιστικού συνασπισμού, ενώ οι απώλειες που υπέστησαν τα γερμανικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους στο Ανατολικό Μέτωπο έφθασαν σχεδόν τα 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης ανήλθαν σε περισσότερους από 12 εκατομμύρια στρατιώτες. Λαμβάνοντας δε υπόψη τον άμαχο πληθυσμό, η χώρα έχασε συνολικά πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους.

© Sputnik/ Georgy Petrusov

Η πράξη της άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας υπογράφηκε σε ένα προάστιο του Βερολίνου, στις 8 Μαΐου στις 22.43μμ —ώρα Κεντρικής Ευρώπης (η στις 0.43 πμ ώρα Μόσχας στις 9 Μαΐου) Εξαιτίας αυτής της διαφοράς ώρας, η ημέρα λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες στην Ευρώπη και στην Ρωσία.

Στην ΕΣΣΔ, η 9η Μαΐου με διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της χώρας, ανακηρύχθηκε Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Η πρώτη Παρέλαση της Νίκης πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1945 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τη διάσημη έξοδο 200 σημαιοφόρων, καθένας από τους οποίους έριξε τη σημαία των γερμανικών στρατευμάτων στο Μαυσωλείο.

© Sputnik/Israel Ozerskiy

Ωστόσο, το πρώτο διάστημα ήταν πραγματικά μια «γιορτή με δάκρυα στα μάτια» καθώς η χώρα με δυσκολία συνερχόταν από έναν δυσβάσταχτο πόλεμο. Μόλις το 1965, στην 20η επέτειο της Νίκης, η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως αργία με εορταστικό περιεχόμενο. Στις 9 Μαΐου του 1965 πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στρατιωτική παρέλαση, η οποία από τότε, καθιερώθηκε να γίνεται κάθε χρόνο.

© Sputnik/ Anatoliy Garanin

Η περσινή παρέλαση προς τιμήν των 70 χρόνων της Νίκης αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, όχι μόνο επειδή ήταν μια μεγάλη γιορτή. Αλλά επειδή για πρώτη φορά, παρήλασαν τα σύγχρονα άρματα μάχης «Αρμάτα», τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα «Μπούμερανγκ», οβιδοβόλα «Κααλιτσία —СВ» και άλλα σύγχρονα όπλα.

Φυσικά, φέτος δεν θα υπάρξουν παρόμοιας κλίμακας εορτασμοί. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των στρατευμάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση, θα υπερβαίνει τις 10 χιλιάδες. Επιπλέον, θα συμμετέχουν περίπου 200 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού και σχεδόν 100 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Και εννοείται πως θα υπάρξουν και εκπλήξεις.

© Sputnik/Maksim Blinov

Για παράδειγμα, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Κόκκινη Πλατεία μεικτή παρέλαση γυναικών-στρατιωτικών. Το ωραίο φύλο θα εκπροσωπήσουν κορίτσια από το Στρατιωτικό πανεπιστήμιο του υπουργείου Άμυνας και του τμήματος της Στρατιωτικής Ακαδημίας υλικής υποστήριξης, με την επωνυμία Στρατιωτικό Ινστιτούτο Χρούλεβα-Βόλσκι.

Επίσης, για πρώτη φορά στην παρέλαση θα συμμετάσχει τμήμα των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Το ειδικό αυτό στράτευμα παρότι συγκροτήθηκε πρόσφατα, και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου του 2015, έχει κατορθώσει να διακριθεί κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

© Ministry of Defence of the Russian Federation

Βέβαια το κοινό ενδιαφέρεται πάντα πιο πολύ για τα νέα στρατιωτικά οπλικά συστήματα που θα παρουσιασθούν στην παρέλαση, παρότι στον τομέα αυτό δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Παρόλα αυτά, τα νέα οπλικά συστήματα των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης «Αρμάτα» θα παρελάσουν και πάλι στην Κόκκινη πλατεία.

Το πρώτο που παραδοσιακά περνάει μπροστά από την εξέδρα των επισήμων είναι ο «θρύλος» του μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, το άρμα μάχης Τ-34. Ακολουθούν τα θωρακισμένα οχήματα «Τίγκρ», που είναι εξοπλισμένα με αναβαθμισμένο αντιπυραυλικό σύστημα «Κορνέτ-D» το οποίο μπορεί να πλήξει κινητούς και σταθερούς στόχους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιασθούν τα οχήματα «Τίγκρ», με τη μηχανοκίνητη μονάδα μάχης «Αρμπαλέτ-DM».

© Sputnik/Mikhail Voskresensky

Στη συνέχεια θα παρελάσει το Σώμα των ρωσικών αρμάτων μάχης Т-90А, ενώ θα ακολουθούν τα άρματα μάχης Т-14 «Αρμάτα». Φέτος θα εμφανισθούν και τα πολλαπλώς θωρακισμένα αυτοκίνητα «Ταϊφούν —Υ» και «Ταϊφούν-Κ». Το πυροβολικό θα παρουσιάσει μια σειρά από αυτοκινούμενα οβιδοβόλα «Мста-С» και τα πιο σύγχρονα συστήματα πυροβολικού «Κααλιτσίγια-СВ».

Θα παρελάσει, επίσης, το μοναδικό ρωσικό σύστημα επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων «Ισκαντέρ-M», αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Μπουκ-M2" και «Τορ- M2U», και αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Πάντσιρ».

Φέτος όμως δεν θα παρελάσει το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400. Ούτε και οι διηπειρωτικοί πύραυλοι «Τόπολ» που βρίσκονται εδώ και 30 χρόνια στο οπλοστάσιο του ρωσικού στρατού, καθώς τώρα οι στρατιωτικοί προτιμούν να επιδεικνύουν μόνο τα τελευταία συστήματα μετακινούμενων εκτοξευτήρων «Γιαρς».

© Sputnik/Vladimir Pesnya

Την πολεμική αεροπορία θα εκπροσωπήσουν στην παρέλαση τα στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα МΙ-8АМТ, καθώς και το μεγαλύτερο ελικόπτερο του κόσμου МΙ-26. Στη συνέχεια θα πετάξουν τα νέα ελικόπτερα κρούσης МΙ-28Н «Νότσνιϊ Αχότνικ» (νυχτερινός κυνηγός) και τα Ка-52 «Αλιγάτορας». Στο τέλος θα πετάξουν τα μαχητικά ελικόπτερα МΙ-35, τα οποία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην παρέλαση.

Η ναυαρχίδα μεταξύ των αεροσκαφών θα είναι το εντελώς αναβαθμισμένο στρατιωτικό μεταφοράς Ιλ-76MD-90А. Tο αεροσκάφος αυτό που εντάχθηκε εντελώς πρόσφατα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, θα έχουν την δυνατότητα να το δούν για πρώτη φορά όσοι παρακολουθήσουν την παρέλαση. Ως συνήθως, θα δώσουν το "παρών" στην παρέλαση και τα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας Ту-160 и Ту-95, καθώς και τα βομβαρδιστικά Ту-22М3. Η Πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει, επίσης, επίδειξη ανεφοδιασμού στον αέρα.

Πάνω από την Κόκκινη Πλατεία θα πετάξουν σχεδόν όλοι οι τύποι μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου και του μαχητικού —καταδιωκτικού που κατέχει το ρεκόρ πτήσης χωρίς στάση- Мig-31, καθώς και τα πιό σύγχρονα πολυλειτουργικά μαχητικά Su-35S. Την παρέλαση θα τερματίσουν με τη ρίψη παραδοσιακού καπνού στα χρώματα της ρωσικής τρίχρωμης σημαίας, έξι μαχητικά Su-25.

© Sputnik/Vladimir Vyatkin

Εκτός από την Μόσχα, Παρελάσεις προς τιμήν της Νίκης θα διεξαχθούν και σε 25 πόλεις της Ρωσίας και κάθε μία θα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Έτσι, στην στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία των ανακτόρων της Αγίας Πετρούπολης θα λάβουν μέρος περίπου 100 οχήματα μάχης των χερσαίων δυνάμεων, μεταξύ αυτών τα συστήματα S-400 και τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Т-72B3, τα νέα επιχειρησιακά συστήματα «Ισκαντέρ», τα τεθωρακισμένα οχήματα BTR-82АМ, τα «Τιγκρ», και τα «Παντσίρ-С1».

Στο Χαμπαρόσκ για παράδειγμα θα δοθεί έμφαση στα παλαιού τύπου στρατιωτικά οχήματα, καθώς την Ημέρα της Νίκης θα παρελάσουν στην πόλη 20 οχήματα από την εποχή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και των μεταπολεμικών χρόνων, μεταξύ των οποίων το θρυλικό άρμα μάχης Т-34 και οι εκτοξευτήρες ρουκετών τύπου «Κατιούσα».

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr