ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γευστικά “ταξίδια” στο Mount Athos Area Kouzina 2016
© ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΑΪΤΑΣ Π
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γευστικά “ταξίδια” στο Mount Athos Area Kouzina 2016

Κυπριακές γεύσεις, αλλά όχι μόνο, θα φέρει φέτος στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής το γαστρονομικό φεστιβάλ «Mount Athos Area KOUZINA 2016», το οποίο εστιάζει στην ανάδειξη της κυπριακής κουζίνας ως μέρους της μεσογειακής διατροφής. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί, πλέον, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια γαστρονομική διοργάνωση της μεσογειακής λεκάνης, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Το «Mount Athos Area KOUZINA 2016», το οποίο πριν από περίπου έναν μήνα έλαβε χρυσό βραβείο ποιότητας στα Tourism Awards 2016, στην κατηγορία γαστρονομικός τουρισμός, είναι και φέτος χωρισμένο σε πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες: Αρχαιοελληνική, θαλασσινή, μοναστηριακή, μικρασιατική-ποντιακή και μεσογειακή κουζίνα. 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί φέτος, που συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη, στο θεματικό τουριστικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι δρόμοι του Αριστοτελικού Μελιού» το οποίο κατά την πρώτη εβδομάδα της διοργάνωσης θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από τη Βρετανία. Επίσης, καθόλη τη διάρκεια τής φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν δέκα δημοσιογραφικές επισκέψεις με τη συμμετοχή 86 εκπροσώπων Τύπου από Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα και Αμερική.

Αθωνικός οίνος και 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος

Официальное вино московского Кремля в программе мероприятий по случаю тысячелетия русского присутствия на Афоне
Επίσης, για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στοχευμένο «wine trip» το οποίο θα εστιάζει την τοπική παραγωγή οίνου και τσίπουρου αλλά και στην παραγωγή αθωνικού οίνου, μία χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν και τη στηρίζουν 28 τοπικοί παραγωγοί, 13 τοπικοί σύλλογοι και πάνω από 500 εθελοντές από ολόκληρη την προαθωνική χερσόνησο. Παράλληλα, η επικεφαλής σεφ της διοργάνωσης, Ντίνα Νικολάου, και οι διακεκριμένοι συνάδελφοί της, Χρήστος Χριστοδούλου, Δημήτρης Τσανανάς, Loic Pasco, Γιώτα Πολυχρονίδου, Λευτέρης Αθανασόπουλος και Mark Vekermans, προετοιμάζουν εξαιρετικές συνεργασίες με τοπικούς σεφ.

Ο δε bartender Γιώργος Μακρόπουλος θα ετοιμάσει το signature cocktail του φεστιβάλ, βασισμένο στην παραδοσιακή μουντοβίνα και στις ντόπιες βιολογικές μαρμελάδες. Επιπρόσθετα, η Ελένη Ψυχούλη, η Ιωάννα Σταμούλου και ο Βασίλης Γαλανός θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες θεματικές εκδηλώσεις, οι οποίες αναβιώνουν γαστρονομικά έθιμα και αναδεικνύουν τη χρήση τοπικών προϊόντων στη μαγειρική. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του διοργανωτή Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ