ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία: Εφαρμογή για την προστασία των επιχειρήσεων από “διαρροή” πληροφοριών
© Sputnik/Vadim Zhernov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία: Εφαρμογή για την προστασία των επιχειρήσεων από “διαρροή” πληροφοριών

Η εταιρεία InfoWatch της Ναταλία Κασπέρσκαγια, δημιούργησε μια εφαρμογή που είναι σε θέση να «πιάνει» τις συνομιλίες που κάνουν μέσω κινητών υπάλληλοι επιχειρήσεων, όπως γράφει η εφημερίδα «Κομμερσάντ».

Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να προστατεύει τις επιχειρήσεις από τη διαρροή πληροφοριών. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δημιουργών, ο εξοπλισμός της συγκεκριμένης εφαρμογής θα εγκαθίσταται στον χώρο του αγοραστή, θα συνδέεται με τον πάροχο της κινητής τηλεφωνίας και θα καταγράφει τις φωνητικές ροές (συνομιλίες). Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνει, θα αποκωδικοποιούνται αυτομάτως, και το λογισμικό ανίχνευσης θα εντοπίζει από μόνο του στο κείμενο τις λέξεις κλειδιά.        

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το ρωσικό Σύνταγμα κατοχυρώνει ευθέως στους πολίτες το δικαίωμα απορρήτου της αλληλογραφίας και των τηλεφωνικών συνομιλιών του. Η άρση αυτού του δικαιώματος μπορεί να γίνει μόνο με δικαστική απόφαση. Ωστόσο η Ναταλία Κασπέρσκαγια, είναι  πεπεισμένη ότι η εφαρμογή αυτή δεν αντιβαίνει την νομοθεσία, καθώς, όπως υπογραμμίζει, «η  τροποποιημένη  σε κείμενο φωνητική ροή, θα αναλύεται χωρίς την ανθρώπινη παρουσία και χωρίς να υπάρχει γνώση του περιεχομένου της συνομιλίας τρίτων».       

«Στους πελάτες θα καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή θα λειτουργεί και θα αφορά αποκλειστικά  τον επιλεκτικό έλεγχο των εταιρικών καρτών sim» υπογραμμίζει στις δηλώσεις της η Ναταλία Κασπέρσκαγια. Παραμένει ωστόσο ασαφές το αν οι πελάτες θα μπορούν να αγνοήσουν την συγκεκριμένη σύσταση.     

Οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε η εφημερίδα «Κομμερσάντ», δηλώνουν ότι η καινοτομία αυτή εμπίπτει στις πράξεις που απαγορεύονται εκ του νόμου και συνιστούν αρμοδιότητα των αρχών ασφαλείας. 

Πηγή: www.ria.ru