ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού οδικών τροχαίων ατυχημάτων ΕRA-GLONNASS έσωσε τις πρώτες ζωές
© Sputnik/Maksim Bogodvid
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού οδικών τροχαίων ατυχημάτων ΕRA-GLONNASS έσωσε τις πρώτες ζωές

Σχεδόν 25 χιλιάδες κλήσεις έκτακτης ανάγκης, πολλές από τις οποίες αφορούσαν σοβαρά οδικά τροχαία ατυχήματα, διαβιβάστηκαν μέσω του συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ΕRA-GLONNASS από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2016, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας αυτής, Αντρέϊ Νεντασιόκοφ.

Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα μόλις  ενεργοποιηθούν οι αισθητήρες αερόσακων, είτε όταν οι αισθητήρες επιτάχυνσης δείχνουν μεγάλη υπερφόρτωση. Οι πληροφορίες για το συμβάν μεταβιβάζονται στα κέντρα επικοινωνίας, όπου οι χειριστές επικοινωνούν με τον αυτοκινητιστή, προκειμένου να διευκρινίσουν ποια είναι η κατάσταση και στη συνέχεια διαβιβάζουν τα δεδομένα στο σύστημα «112». Η μετάδοση του σήματος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.

«Έχουμε λάβει ένα μεγάλο αριθμό σημάτων μέσω του συστήματος, το οποίο έχει τοποθετηθεί, αυτή τη στιγμή, σε 25.600 αυτοκίνητα (στη Ρωσία). Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Μαΐου του 2016, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 24.400 κλήσεις. Από αυτές, 26 ήταν οι λεγόμενες επείγουσες κλήσεις, που σημαίνει ότι το σύστημα λειτούργησε κατά τη διάρκεια του ατυχήματος»,  δήλωσε ο Νεντασιόκοφ στο διεθνές φόρουμ με θέμα τη δορυφορική πλοήγηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις κλήσεις θεωρήθηκαν «σοβαρές», «καθώς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν μπορούσαν μόνοι τους να πατήσουν το κουμπί κινδύνου, με αποτέλεσμα το σύστημα να στέλνει αυτόματα το σήμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

Το  σύστημα ΕRA-GLONNASS, όπως εξήγησε ο Νεντασιόκοφ, χρησιμοποιείται για τη μετάδοση και άλλων πληροφοριών που αφορούν περιστατικά έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα, είναι η πυρκαγιά σε οδικές αρτηρίες, η πτώση δένδρων σε δρόμους και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Το ρωσικό κρατικό σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε τροχαία ΕRA-GLONNASS, έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από κοινού με το σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης GLONNASS.

 Από το 2015, όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στις χώρες της Τελωνειακής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν), για να περάσουν από τεχνικό έλεγχο θα πρέπει να διαθέτουν μία συσκευή ή ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΕRA-GLONNASS. Από το 2017 το σύστημα αυτό  πρέπει να το διαθέτει κάθε νέο αυτοκίνητο που θα πωλείται στην αγορά των τριών κρατών.

Πηγή: www.ria.ru