ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Ρώσοι ανησυχούν όλο και λιγότερο για την ανεργία
© Sputnik/Artem Zhitenev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Ρώσοι ανησυχούν όλο και λιγότερο για την ανεργία

Ο "δείκτης" της ανεργίας, που ενδιαφέρει πάντα του Ρώσους πολίτες, συνεχίζει να μειώνεται, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της  δημοσκόπησης που διενήργησε το Πανενωσιακό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (Vitsiom). 

Ο "δείκτης" ανεργίας δείχνει πόσο επίκαιρο είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Υπολογίζεται ως η διαφορά θετικών και αρνητικών απαντήσεων στο ερώτημα πόσα άτομα μεταξύ των γνωστών και οικείων των ερωτηθέντων έχασαν τη δουλειά τους τους τελευταίους μήνες. Μετριέται σε μονάδες και μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ —100 και 100. Όσο πιο ανεβασμένος είναι ο δείκτης, τόσο πιο πολύ ανησυχεί ο κόσμος για την ανεργία.

Σε ό,τι αφορά τον "δείκτη" της ανεργίας, τον Απρίλιο μειώθηκε κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα  και κυμαίνονταν στις  40 μονάδες. Την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ο δείκτης κυμαίνονταν στις 29 μονάδες.     

Ο "δείκτης" απασχόλησης δείχνει την υποκειμενική εκτίμηση των ερωτηθέντων για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Διαμορφώνεται με βάση το εξής ερώτημα: Αν χάσετε τη δουλειά σας, θα είναι εύκολο να βρείτε μία αντίστοιχη δουλειά; Στις απαντήσεις προστίθενται οι συντελεστές 0,1 έως 0,9 και ο δείκτης μετριέται σε μονάδες, ενώ μπορεί να κυμαίνεται στα όρια από 10 έως 90 μονάδες. Όσο πιο ανεβασμένος είναι ο δείκτης, τόσο πιο δύσκολο είναι, κατά την άποψη των ερωτηθέντων, να βρουν νέα δουλειά.

Σε ό,τι αφορά τον "δείκτη" απασχόλησης, τον Απρίλιο παρέμεινε αμετάβλητος και κυμάνθηκε στις 50 μονάδες.  Πριν ένα χρόνο ο δείκτης αυτός κυμαίνονταν στο 45.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων Ρώσων (24%)  αποταμιεύει χρήματα, ώστε να ανταπεξέλθει σε οικονομικές υποχρεώσεις εάν χάσει τη δουλειά του, ενώ  το 16% προτίθεται να το κάνει.   

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 130 κατοικημένες περιοχές της χώρας, σε δείγμα  160 ατόμων, ενώ το περιθώριο λάθους  δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Πηγή: www.ria.ru