ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των διώξεων του 1944
© Sputnik/Alexandr Polegenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των διώξεων του 1944

Εκδηλώσεις αφιερωμένες  στην μνήμη όλων εκείνων των κατοίκων της Κριμαίας που εκτοπίσθηκαν το 1944, μεταξύ των οποίων ήταν Τατάροι, Αρμένιοι, Βούλγαροι, Έλληνες  και Ιταλοί, πραγματοποιήθηκαν στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Στα 10 το πρωί, εκπρόσωποι αρχών και απλός κόσμος κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στην αναμνηστική πλάκα που βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Συμφερόπολης, από όπου πριν από 72 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι  εκτοπίσθηκαν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών, ο Μητροπολίτης Συμφερόπολης και Κριμαίας Λαζάρ, ο Μουφτής της Κριμαίας, Εμιραλί  Αμπλάεφ και κάτοικοι της Συμφερόπολης μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Όλοι εμείς, ολόκληρη η Κριμαία, συμπάσχουμε με τον ταταρικό λαό της Κριμαίας. Σήμερα συμμετέχουμε στις  εκδηλώσεις  μνήμης, για να θυμηθούμε εκείνους, που εκτοπίσθηκαν από την Κριμαία το 1944», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης Σεργκέϊ Αξιόνοφ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια "το προεδρικό διάταγμα για την «αποκατάσταση» των θυμάτων των διώξεων, αποκατέστησε τη δικαιοσύνη και έγινε το κλειδί για την ειρηνική ανάπτυξη της πολυεθνικής χερσονήσου"., προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Οι εκδηλώσεις μνήμης τελούνται σε όλες τις περιοχές της Κριμαίας, όπως και στον σιδηροδρομικό σταθμό «Σιρέν» (πρώην «Σιουρέν»), όπου σήμερα (Τετάρτη) θα γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου, που ανεγέρθη στην μνήμη των θυμάτων που εκτοπίσθηκαν. Από τον σταθμό «Σιουρέν»  όπως λέγονταν τότε, έφευγαν το 1944 από την Κριμαία  για την εξορία δεκάδες χιλιάδες Τάταροι, που εκδιώχθηκαν από την νότια ακτή της Κριμαίας και την περιοχή του Μπακχισαράϊ της χερσονήσου της Κριμαίας.

Πηγή: www.ria.ru