ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη “ταξιδεύει” στην Αγ. Πετρούπολη
© Sputnik/Anatoliy Medved
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Θεσσαλονίκη “ταξιδεύει” στην Αγ. Πετρούπολη

Την Αγία Πετρούπολη θα επισκεφθεί ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπ. Πέγκας επικεφαλής αντιπροσωπείας πανεπιστημίων, φορέων και επαγγελματιών. Η προσέλκυση τουριστών και σπουδαστών στο επίκεντρο των επαφών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Πρακτορείο FM 104,9”.

«Όλοι οι Ρώσοι γνωρίζουν τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και ονειρεύονται να βρεθούν και αυτοί, μια φορά τουλάχιστον, εδώ» δήλωσε στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης, πανεπιστημίων της πόλης, φορέων και επαγγελματιών. Ο κ. Πέγκας επισήμανε ότι το κορυφαίο σημείο στην ατζέντα των επαφών της αποστολής, θα είναι η παρουσίαση των τουριστικών δυνατοτήτων και της ομορφιάς της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσουν επαγγελματικά ραντεβού για το κλείσιμο συμφωνιών που φέρνουν κόσμο και επενδύσεις στην πόλη.

«Από τις 25 μέχρι τις 28 Μαΐου θα βρεθούμε στην Αγία Πετρούπολη που είναι μια αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη πόλη. Μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση και να αντλήσουμε φοιτητές για να σπουδάσουν εδώ αλλά και τουρίστες. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι άνθρωποι της Αγίας Πετρούπολης αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή» τόνισε. Σχολίασε ακόμη, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης εξασκεί εδώ και μερικά χρόνια μια δυναμικά εξωστρεφή πολιτική, με εργαλείο τη διπλωματία πόλεων. «Έχουμε επιλέξει, δηλαδή, κάποιες πόλεις που επισκεπτόμαστε βάσει μιας στρατηγικής που έχουμε αναπτύξει για να παρουσιάσουμε τη Θεσσαλονίκη και τις δυνατότητές της στους τομείς του τουρισμού, των σπουδών, των επιχειρηματικών σχεδίων και των επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Πέγκας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης αλλά και του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, Πάνου Μπεγλίτη για την προετοιμασία της επίσκεψης.

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε, εξάλλου, ότι αντιπροσωπεία του δήμου επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη το 2012 για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν διμερείς επαφές και επισκέψεις από την πλευρά της Αγίας Πετρούπολης στη Θεσσαλονίκη.

Για την έγκριση, από το δημοτικό συμβούλιο, της υπογραφής σχεδίου μνημονίου κατανόησης αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ του δήμου και της νομοθετικής συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την πλευρά της Αγίας Πετρούπολης και αποτελεί συνέχεια του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων. «Έχει έναν έντονο συμβολισμό, για να φανεί ότι σύσσωμη η πόλη, όλες οι παρατάξεις, επικροτούν τις σχέσεις με την Αγία Πετρούπολη. Παράλληλα είναι μια προσπάθεια που εντάσσεται στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας — Ρωσίας 2016» τόνισε και υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας βρίσκονται θέματα παιδείας και πολιτισμού.

* Η συνέντευξη μεταδόθηκε από την εκπομπή "Sputnik Express" με τον Δημήτρη Λιάτσο.