ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού, θα κηρύξει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού, θα κηρύξει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών

Εορτασμοί για την Ημέρα Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού πραγματοποιούνται σήμερα, Τρίτη, στη Μόσχα και άλλες περιοχές της Ρωσίας. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο ναό του Χριστού του Σωτήρος, ενώ μετά το τέλος της λειτουργίας θα κηρύξει την έναρξη της εορταστικής συναυλίας στην Κόκκινη Πλατεία.

Ημέρα σλαβικών γραμμάτων και πολιτισμού

Η Ημέρα τη Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού συμπίπτει με την ημέρα μνήμης των αγίων ισαποστόλων αδελφών Κύριλλου και Μεθοδίου, που υπήρξαν διαφωτιστές των Σλάβων. Η Ημέρα Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού εορτάσθηκε για πρώτη φορά επί Ρωσικής Αυτοκρατορίας το 1863, με αφορμή την 1000ετή επέτειο απόκτησης του σλαβικού αλφαβήτου. Η εορτή αυτή αναβίωσε επί Ρωσικής Ομοσπονδίας το 1991, ενώ από το 2010 η Μόσχα αποτελεί το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων.

«Η ιδιαιτερότητα της Ημέρας Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού συνίσταται στο ότι η εορτή αυτή καθεαυτή, όσο καμία άλλη, ενώνει την κοινωνία, το κράτος και την Εκκλησία», όπως επισημαίνει ο ο επικεφαλής του Συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου της Μόσχας, για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.

Σύμφωνα με την παράδοση που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, στις 24 Μαΐου δίνονται εορταστικές συναυλίες ταυτόχρονα σε όλη τη Ρωσία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, από το Βλαδιβοστόκ έως το Καλίνινγκραντ, αρχίζοντας στις 13.00 ώρα Μόσχας. Η κύρια εορταστική εκδήλωση γίνεται στηΜόσχα, η οποία μεταδίδεται απευθείας στο Νοβοσιμπίρσκ, Καλινίνγκραντ και Καζάν.

Στην εορταστική συναυλία που δίνει στην Κόκκινη Πλατεία η Μεγάλη Χορωδία της Μόσχας, συμμετέχουν μαζί τις παιδικές χορωδίες και χορωδίες νέων. Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει δημοφιλή παιδικά τραγούδια, ενώ εφέτος η εορτή είναι αφιερωμένη στα γράμματα της αλφαβήτου και το αλφαβητάρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της ορχηστρικής υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κύριος στρατιωτικός διευθυντής ορχήστρας Βαλέρι Χαλίλοφ, στη συναυλία της Μόσχας θα συμμετάσχουν 1.200 παιδιά που επελέγησαν από διάφορες περιοχές της Ρωσίας και 800 άτομα που συμμετέχουν σε χορωδίες νέων, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες τραγουδιστές.

Την Ημέρα της Σλάβικής Γραφής και Πολιτισμού σε πολλές σλαβικές χώρες διοργανώνονται εορταστικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Η επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας την ημέρα αυτή, εορτάζει την ονομαστική του εορτή, που είναι ημέρα μνήμης του άγιου προστάτη του, του ισαπόστολου Κύριλλου.

Πηγή: www.ria.ru