ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η τραγική προσπάθεια λεοπάρδαλης του χιονιού να σώσει τα μικρά της
© Sputnik/ Vladimir Pirogov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η τραγική προσπάθεια λεοπάρδαλης του χιονιού να σώσει τα μικρά της

Μία λεοπάρδαλη του χιονιού και τα δύο μικρά της έπεσαν θύματα λαθροθηρών, στην Δημοκρατία των Αλτάι, δήλωσε στο Ρία Νοβόστι ο επιστημονικός ερευνητής του φυσικού καταφυγίου στα Αλτάϊ, ειδικός στις λεοπαρδάλεις του χιονιού στη Σιβηρία και τη Ρωσία, Σεγκέι Σπιτσίν.

Ο Σπιτσίν κατάφερε να φωτογραφήσει τη Βίτα, τη μητέρα λεοπάρδαλη με τα μικρά της, στην κοιλάδα Αργκούτ. Ήταν η πρώτη που κατάφερε να φωτογραφήσει, σημείωσε.

"Τα μικρά ήταν μόλις έξι μηνών. Το φρικτό αυτό γεγονός συνέβη έγινε λίγο μετά αφότου τα είχαμε τραβήξει φωτογραφίες, ωστόσο, μόλις τώρα μάθαμε για αυτό:τα μικρά πιάστηκαν σε μία θηλιά, τοποθετημένη σε ένα ελάφι χωρίς κέρατα. Η λεοπάρδαλη προσπάθησε να τα απελευθερώσει, αλλά ευρισκόμενη σε μεγάλο άγχος, τα έφαγε. Στη συνέχεια παγιδεύθηκε η ίδια στη θηλιά και βρήκε τραγικό τέλος", δήλωσε ο Σπιτσίν.

Σύμφωνα με τον Σπιτσίν, το προσωπικό του καταφυγίου του Αλτάι απομακρύνει συνεχώς παγίδες που βάζουν οι λαθροθήρες, όμως, δεν μπορούν να τις εντοπίζουν όλες.

Η Βίτα φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά στην κοιλάδα του ποταμού Αργκούτ το 2012. Το όνομά Βίτα το έλαβε προς τιμήν του Βίκτορ Σαμοήλοφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την παρακολούθηση λεοπάρδαλης του χιονιού, στα  Αλτάϊ.  Η λεοπάρδαλη του χιονιού έχει καταχωρηθεί στο Κόκκινο Βιβλίο με την ιδιότητα του απειλούμενου προς εξαφάνιση είδους και στις 12 χώρες της περιοχής αυτής. 

Η λεοπάρδαλη του χιονιού έχει καταχωρηθεί στο Κόκκινο Βιβλίο με την ιδιότητα του απειλούμενου προς εξαφάνιση είδους, σε όλες τις 12 χώρες της περιοχής αυτής.  Εκτός από τη Δημοκρατία του Αλτάι, στη Ρωσία η λεοπάρδαλη του χιονιού συναντάται στην επικράτεια του Κρασνογιάρσκ, στην Χακασίγια και στην Τούβα.

Πηγή: www.ria.ru