ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πούτιν και Κύριλλος στο Άγιο Όρος
© Sputnik/Mikhail Klimentiev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πούτιν και Κύριλλος στο Άγιο Όρος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος θα επισκεφθούν το Άγιο Όρος όπου θα παραστούν στην τελετή που είναι αφιερωμένη στη χιλιετή παρουσία της ρωσικής μοναστικής ζωής στον Άθω, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.    

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί  τον ναό (σκήτη) της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και θα συναντηθεί  με τα μέλη  της Ιεράς Κοινότητας (η διοίκησή του Αγίου Όρους ασκείται από αντιπροσώπους των είκοσι Ιερών Μονών του, οι οποίοι αποτελούν την Ιερά Κοινότητα).

Ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί αύριο, Σάββατο,το Άγιο Όρος, ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος ξεκίνησε σήμερα την προσκυνηματική επίσκεψή του, «η οποία θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του προκαθήμενου της  Ρωσικής Ορθόδόξου Εκκλησίας τα τελευταία χρόνια», όπως δήλωσε στο Ria Novosti, ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου της Μόσχας ιερέας Αλεξάντρ Βολκόφ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι « αυτή τη φορά το προσκύνημα του Πατριάρχη Κύριλλου θα έχει σχέση με τη ρωσική μοναστική παρουσία στο Άγιο Όρος».    

Σήμερα ο Πατριάρχης  της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα επισκεφθεί το Πρωτάτο του Αγίου Όρους  και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. «Κατά την διάρκεια τη επίσκεψης του ο Πατριάρχης  θα τελέσει λειτουργία στην Παλιά Ρωσική μονή και στην σκήτη του Ξυλουργού, όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω η ρωσική μοναστική ζωή στον Άθω», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Προστίθεται δε, ότι, την Κυριακή ο Πατριάρχης  όπως αναμένεται  θα τελέσει λειτουργία στην Μονή Παντελεήμονος.

Για πρώτη φορά σε έγγραφο που χρονολογείται από το 1016, αναφέρεται η  μονή των Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος. Στις αρχές του 20ου αιώνα, στον Άθω ζούσαν 2000 ρώσοι μοναχοί. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κατάλογο της μονής του Αγίου Παντελεήμονος  ζουν 108 μοναχοί και μερικές  ακόμη δεκάδες σε άλλα μοναστήρια. 

Επ' ευκαιρία του ιωβηλαίου στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, με την υποστήριξη του Κοινωνικού Συμβουλίου Αρωγής που δημιουργήθηκε το 2011 με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Κύριλλου και του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντεφ, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας εργασίες αποκατάστασης. Ο εκπρόσωπος του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδόξου Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι "η προσοχή που  δίνει το κράτος στο ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντική καθώς καταδεικνύει την μεγάλη σημασία  που έχει το Άγιο Όρος  για ολόκληρη την ρωσική κοινωνία".

Πηγή: www.ria.ru