ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιερείς περιμένουν την άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιο Όρος, Σάββατο 28 Μαϊου 2016
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Άγιον Όρος επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος θα παραστούν στην τελετή που είναι αφιερωμένη στη χιλιετή παρουσία της ρωσικής μοναστικής ζωής στον Άθω.

Λίγο μετά τις 10 αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και εκεί θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν οδικώς για την Τρυπητή Χαλκιδικής και από εκεί με σκάφος θα μεταβούν στο λιμάνι της Δάφνης, απ΄όπου οδικώς θα φθάσουν στις Καρυές του Αγίου όρους. 

Πούτιν και Κύριλλος στο Άγιο Όρος
Εκεί, τον κ. Πούτιν θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και κατά μήκος της διαδρομής και στο Άγιον Όρος, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ελέγχονται τα πάντα.

Στις Καρυές θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Πρωτάρχου και στη συνέχεια θα γίνει το καλωσόρισμα του Προέδρου της Ρωσίας από την ιερά κοινότητα στο Αρχονταρίκι. Ακολούθως ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι) όπου και θα ολοκληρώσει την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος. Στη Μονή αυτή βρίσκεται ήδη από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και θα παραστεί μαζί με τον κ. Πούτιν στη δοξολογία που θα τελεστεί στη μονή.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος θα παραστούν στην τελετή που είναι αφιερωμένη στη χιλιετή παρουσία της ρωσικής μοναστικής ζωής στον Άθω.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ξεκίνησε χθες την προσκυνηματική επίσκεψή του, «η οποία θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδόξου Εκκλησίας τα τελευταία χρόνια», όπως δήλωσε στο Ria Novosti, ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου της Μόσχας ιερέας Αλεξάντρ Βολκόφ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι « αυτή τη φορά το προσκύνημα του Πατριάρχη Κύριλλου θα έχει σχέση με τη ρωσική μοναστική παρουσία στο Άγιο Όρος». 

Στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
Ο Πατριάρχης, κατά την αντιφώνησή του στην επίσημη και πανηγυρική δοξολογία που έγινε προς τιμήν του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους, έστειλε το μήνυμα ότι, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε χρειάζεται να επικρατήσει το πνεύμα της ομόνοιας και της ειρήνευσης.

Ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους και είπε ότι ως εκπρόσωπος του σύγχρονου ρωσικού μοναχισμού ήρθε να υποβάλει τα σέβη του στον αγιορείτικο μοναχισμό. Παράλληλα, μίλησε για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσική Εκκλησία στο Άγιον Όρος, γεγονός που αποτυπώνεται και με τις επισκέψεις Ρώσων πολιτών στη μοναστική πολιτεία του Άθω.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμπλήρωση χιλίων χρόνων από την έναρξη της παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος που γιορτάζεται φέτος και γι' αυτό το λόγο γίνεται και η προσκυνηματική επίσκεψη του Πατριάρχη.

Στην προσφώνησή του, ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Παύλος, από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αγίου Όρους, στους αγώνες του για την Ορθοδοξία, τις περιόδους άνθησης αλλά και κρίσης που πέρασε. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και ευχήθηκε για το ρωσικό λαό και τη ρωσική εκκλησία.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο πολιτικός διοικητικής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο μητροπολίτης Μιλήτου, Απόστολος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέλη της Ιεράς Κοινότητας και μοναχοί από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου του έγινε η παραδοσιακή αγειορείτικη φιλοξενία και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), όπου και κατέλυσε.

Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος είναι ο γέροντας Ιερεμίας, ηλικίας 102 ετών, ο γηραιότερος μοναχός του Αγίου Όρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ