ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της προσευχής  στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στον Άθω
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της προσευχής στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στον Άθω

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, επισκέφθηκε την ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Παναγιώτατε, η ευλάβεια σας, αγαπητέ πατέρα Ιερεμία! Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί!

Χαίρομαι που επισκέπτομαι και πάλι τη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Ιστορικά, εκπλήρωνε και εξακολουθεί να εκπληρώνει μια υψηλή πνευματική αποστολή, για αυτό είναι τόσο αγαπητή και τόσο οικεία για τους ορθόδόξους και στην Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Δεν ήμουν εδώ πριν από 40 χρόνια, όπως είχε βρεθεί τότε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, αλλά βρέθηκα εδώ το 2005, και σήμερα μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι αλλαγές είναι απίστευτες, απλά θαυμάσιες.

Μ' ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, φυσικά, ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή σας για τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την πρώτη γραπτή αναφορά για την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.

Θέλω για μια ακόμη φορά να επισημάνω ότι έχουν γίνει πολλά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επέτειο. Υλοποιείται το γενικό σχέδιο των εορταστικών εκδηλώσεων στη Ρωσία, στην Ελλάδα, στο ίδιο το Άγιο Όρος, για το οποίο νομίζω ότι όλοι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ελληνική Εκκλησία.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ρωσία και το Άγιο Όρος, είχαν από παλιά, στενούς θρησκευτικούς δεσμούς. Οι ίδιες οι παραδόσεις του Αγίου Όρους, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ρωσικού λαού.

Και σήμερα, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Άγιο Όρος είναι αμείωτο. Τα τελευταία χρόνια, με την ενεργό συνδρομή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και, πρωτίστως φυσικά, με την υποστήριξη και την άμεση συμμετοχή του Πατριάρχη, με τη βοήθεια των ευεργετών, στους οποίους ήδη αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, συντελείται η αποκατάσταση και η συντήρηση ιστορικών χώρων που σχετίζονται με την ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω, ότι αναβιώνει η δική σας Μονή.

Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι η υγεία σας είναι καλή, Σεβασμιότατε. Συμβάλλατε με τρόπο ανεκτίμητο στην αποκατάσταση της Ιεράς αυτής Μονής, και πράξατε πολλά για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού κινήματος στη Ρωσία.

Ο ρωσικός μοναχισμός στο Άγιο Όρος βίωσε δύσκολους καιρούς κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, κάτι στο οποίο μόλις αναφέρθηκε ο Πατριάρχης. Πράγματι, από τις μερικές χιλιάδες μοναχών που υπήρχαν το 1913, απέμειναν δεκάδες και μονάδες

Η πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Ποιμένα το 1972 σηματοδότησε στην ουσία την αρχή της αναβίωσης της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος. Πράγματι, τότε ήταν δύσκολο να έρθει εδώ και πολύ πιο δύσκολο να φύγει από εδώ, και να πάει στη Ρωσία. Σήμερα, πλήθος Ορθοδόξων πιστών από τη Ρωσία και άλλες σλαβικές χώρες επισκέπτονται την μονή σας κατοικία σας, για να προσκυνήσουν τους Αγίους του Αγίου Όρους. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, ώστε η ρωσική αυτή γωνιά στο Άγιο Όρος, να εξακολουθεί να ενισχύει τις πνευματικές δυνάμεις όλων των Ορθοδόξων πιστών.

Σεβασμιότατε, Θα ήθελα να ευχαριστήσω Εσάς και την αδελφότητα της Μονής για τη φιλοξενία και τη ζεστασιά με την οποία μας συναντούν εδώ οι συμπατριώτες μας. Είστε για μας ένα παράδειγμα ανθρωπισμού, καλοσύνης και δικαιοσύνης. Αυτές οι παραδοσιακές ηθικές και πολιτιστικές αξίες, συνιστούν σήμερα ένα κριτήριο ηθικής και ένα στήριγμα για όλους εμάς, είναι πολύ σημαντικές για να διατηρηθεί η ειρήνη, να ενισχυθεί η Ρωσία, και να διατηρηθεί η ενότητα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Θα ήθελα να ευχηθώ ευημερία στην Μονή σας, και σε όλους σας να ζήσετε πολλά χρόνια και να έχετε μια πολύ καλή- καλή υγεία.

Βοήθησον Κύριε. Χριστός Ανέστη!

Πηγή: επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας