ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην αναγέννηση  της μοναστικής ζωής στο Άγιο Όρος
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην αναγέννηση της μοναστικής ζωής στο Άγιο Όρος

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος το Σάββατο συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, τον οποίο και ευχαρίστησε για την συνδρομή του κράτους στην αναγέννηση της μοναστικής ζωής στις μονές του Αγίου Όρους.

«Ιδιαίτερες είναι οι αλλαγές (σ.σ. όσον αφορά την κατάσταση της ρωσικής μοναστικής ζωής στην Χερσόνησο του Άθω) που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζετε τις αλλαγές αυτές, καθώς πολλά απ΄ όσα έγιναν, έγιναν με δική σας πρωτοβουλία και με την δική σας υποστήριξη. Το ρωσικό κράτος συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία της επετείου των 1000 χρόνων της ρωσικής μοναστικής ζωής στο Άγιο Όρος, δημιουργήθηκε ανάλογο Ταμείο, μια ανάλογη οργανωτική εκκλησιαστική και κρατική δομή, και στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, έγιναν ευρείας κλίμακας έργα αποκατάστασης, ανακατασκευής και κατασκευαστικές εργασίες», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε, ότι στο παρελθόν, συγκεκριμένα η Ρωσία και ο ρωσικός λαός, αντλούσαν από το Άγιο Όρος, τις ελπίδες τους για μια ήρεμη και ειρηνική ζωή, αλλά μετά την επανάσταση του 1917, όλοι οι δεσμοί κόπηκαν, και από τους χιλιάδες μοναχούς της ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, επέζησαν μόνο λίγοι.

Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος της προσευχής  στην Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στον Άθω

«Όλα αυτά ορθώνονταν ως φάντασμα, ένα τμήμα των μονών παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ ένα άλλο ερημώθηκε πλήρως» είπε ο Πατριάρχης κατά την διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Άγιο Όρος.

Ο ίδιος επισήμανε με ικανοποίηση ότι τώρα η ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος αναγεννάται. «Όλο και περισσότεροι μοναχοί μας, προσκυνητές, εργαζόμενοι άρχισαν να έρχονται εδώ, παρά πολύ πλούσιοι άνθρωποι, Ορθόδοξοι, έρχονται εδώ καθώς νοιώθουν την ανάγκη να επισκεφθούν αυτόν τον τόπο, και άρχισαν να ανταποκρίνονται από καρδιάς, βλέποντας την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν η ρωσική μοναστική ζωή, φέρνοντας εδώ τις δωρεές τους, και όχι μόνο στην ρωσική Μονή αλλά και σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους, όπως ήταν η παράδοση πριν την επανάσταση» συμπλήρωσε ο ρώσος Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχάρη τον πρόεδρο για την χιλιετή επέτειο της παρουσίας της ρωσικής μοναστικής ζωής στο Άγιο Όρος. «Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω και εσάς και το ρωσικό κράτος το οποίο εκπροσωπείτε, και παρουσία σας, να ευχαριστήσω, όλους του εξαίρετους ευεργέτες μας, του καλούς ανθρώπους, οι οποίοι μαζί με το κράτος, μαζί με την εκκλησία, έκαναν το πάν για να αποκατασταθεί η Μονή», κατέληξε ο Πατριάρχης.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε επισκεφθεί την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπιστάτη του Άγιου Όρους, πατέρα
Παύλο. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθημένους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τα όσα κάνουν για να συνεχισθούν οι σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ρωσικό λαό. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Άγιο Όρος συνιστά σε μεγάλος βαθμό, την πηγή των ηθικών θεμελίων της κοινωνίας.

Πηγή: www.ria.ru