ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρωσία: Ζητούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δρόμους
© Sputnik/Pavel Lisitsyn
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωσία: Ζητούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δρόμους

«Ο Σύνδεσμος της υγείας του έθνους» απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να εγκρίνουν τροποποιήσεις στον νόμο για το κάπνισμα («Για την προστασία της υγείας των πολιτών από την έκθεση του περιβάλλοντος στον καπνό και τις συνέπειες της κατανάλωσης καπνού «), αναφέρει η εφημερίδα «Ιζβέστια».

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη απαγόρευση του καπνίσματος στους κινηματογράφους και στις δημόσιες εκδηλώσεις. Οι συντάκτες της πρωτοβουλίας αυτής προτείνουν η νομοθεσία να προχωρήσει περισσότερο.Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του «Συνδέσμου της υγείας του έθνους», Νικολάϊ Κανόναβα, στον σύνδεσμο πιστεύουν οτι πρέπει να απαγορευθεί γενικώς το κάπνισμα δημοσίως, και επιθυμούν οι νομοθέτες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

« Ο κόσμος διαμαρτύρεται διότι οι γονείς καπνίζουν μπροστά στα παιδιά.Καπνίζουν παντού, σε όλους τους δημόσιους χώρους, δύο ή παραπάνω άτομα. Σήμερα η κοινωνία ζητά να μην συμβαίνει πλέον αυτό», είπε ο Κάναναφ.

Ο Σύνδεσμος προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και του καπνίσματος, με την λήψη, μεταξύ άλλων, νομοθετικών πρωτοβουλιών και αντίστοιχων κυρώσεων. Οι εμπειρογνώμονες και οι βουλευτές σκοπεύουν να επισημοποιήσουν αυτές τις ιδέες σε μια νομοθετική πρωτοβουλία για την επόμενη ημέρα της Διακοπής του καπνίσματος (17 Νοεμβρίου).

«Η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Είναι σημαντικό στην οικογένεια, στην κοινωνία, ιδίως μεταξύ των νέων, να σχηματισθεί μία αρνητική στάση απέναντι στο κάπνισμα», δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του «Συνδέσμου Υγείας του Εθνους», Λέων Μπόκερι.

Το δημοσίευμα σημειώνει οτι η πρωτοβουλία έχει βρει υποστήριξη στην Κρατική Δούμα — το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να φέρει ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ЛДПР), Ντμίτρι Νοσόφ.

Πηγή: www.ria.ru