ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχέδιο που επιτρέπει τη ρύθμιση του διαδικτύου
© Sputnik/Artem Zhitnev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο που επιτρέπει τη ρύθμιση του διαδικτύου

Το υπουργείο Συγκοινωνιών ανέπτυξε μία σειρά από τροποποιήσεις των νόμων «Περί επικοινωνίας» και «Σχετικά με τις πληροφορίες…», οι οποίες επιτρέπουν στο κράτος να ρυθμίζει όλες τις σημαντικές υποδομές του Διαδικτύου στη Ρωσία  και τα εθνικά δεδομένα..ru и.рф, τα δίκτυα επικοινωνιών, τα σημεία ανταλλαγής κινήσεων, καθώς και το δημόσιο σύστημα πληροφοριών εξασφάλισης της σταθερότητας του δικτύου, γράφει η εφημερίδα «Ведомости»-(Βιέντομοστ).

Το δημοσίευμα αναφέρει οτι τώρα τα δεδομένα ru и.рф θα διαχειρίζεται το μή κερδοσκοπικό συντονιστικό κέντρο (КЦ), το οποίο πιστοποιεί καταχωρίσεις δεδομένων και ρυθμίζει τους κανόνες εγγραφής τους. Τα σημεία ανταλλαγής της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο κατέχουν διαφορετικές εταιρείες, η μεγαλύτερη είναι η MSK-IX (αφήνει να περάσει το 60% της ρωσικής κυκλοφορίας) και ελέγχεται από την κρατική «Ρόστελεκομ».

Εάν το σχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους, τότε το ρωσικό διαδίκτυο θα έχει ένα μοναδικό σημείο διαχείρισης,  την ομοσπονδιακή αρχή,  διορισμένη από την κυβέρνηση, που θα συνάπτει συμβάσεις για τη διαχείριση του διαδικτύου και την υποστήριξη της λειτουργίας κρίσιμων στοιχείων του δικτύου, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου δεν διευκρινίζουν σε τί θα συνίσταται ο ρόλος της κρατικής αυτής υπηρεσίας. Αυτό μπορεί να είναι γραμμένο σε επί μέρους πράξεις, υποθέτει ο υπάλληλος της κινητής τηλεφωνίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο της ''κίνησης'' στο διαδίκτυο, και εκτός Ρωσίας. Ετσι οι κάτοχοι όλων των «αυτόνομων συστημάτων» που συναλλάσονται με δίκτυα του εξωτερικού, θα υποχρεούνται να « εγκαταστήσουν τεχνικά μέσα ελέγχου της διασυνοριακής κυκλοφορίας».  Επίσης, οι συντάκτες του νομοσχεδίου θέλουν να δημιουργηθεί στη Ρωσία ένα ενιαίο σύστημα πληροφοριών, το οποίο θα συνδυάζει τα συστήματα δεδομένων (Domain Name System, DNS), (IP-адрес —μοναδική διεύθυνση του υπολογιστή στο δίκτυο), και παρακολούθηση της κυκλοφορίας.

Επίσης, οι αξιωματούχοι προτείνουν να θεσπισθεί κρατικός έλεγχος σε όλα τα δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί από

ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Ολοι οι χρήστες αυτών των δικτύων, που έχουν λάβει την διεύθυνση  —IP-, οφείλουν να καταχωρηθούν, να παράσχουν στις αρχές τα στοιχεία τους, προκειμένου να εγγραφούν στο δημόσιο σύστημα πληροφοριών βοήθειας.

Οπως ανέφερε ο ομοσπονδιακός αξιωματούχος, ο σκοπός τού να καταστεί το διαδίκτυο αυτόνομο δεν τίθεται καν θεωρητικά, αλλά στο να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη συνέχεια των εργασιών του. Ο συνομιλητής της εφημερίδας διευκρίνισε επίσης, οτι η εκπόνηση του έργου είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο — το κείμενο δεν έχει καν συζητηθεί με τον αρμόδιο υπουργό, Νικολάι Νικιφόροφ. Σύμφωνα με το «Βιέντομοστ»,  ο θεωρητικός του νομοσχεδίου είναι ο αναπληρωτής Αλεκσέϊ Σοκόλοφ.

Πηγή: www.ria.ru