ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα “άδυτα” των καταφυγίων της Μόσχας
© Sputnik/Iliya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα “άδυτα” των καταφυγίων της Μόσχας

Κανείς δεν ξέρει πόσα καταφύγια βρίσκονται στη Μόσχα, τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από δημόσιες πηγές, γνωρίζουμε ότι κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού, έχουν χτισθεί περίπου 200 τέτοιες κατασκευές. Μία από αυτές βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών με τα πόδια από την νότια είσοδο του σταθμού του μετρό "Αλτούφγιεβα", της γραμμής Σερπούχαβσκ-Τιμιριάζέβσκαγια.

Η οικοδομή που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού Νο 89 στην εθνική οδό Αλτουφγιεβσκ, εξωτερικά είναι σχεδόν ίδια με μία υπόγεια αποθήκη ή ένα πάρκινγκ. Αλλά, σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορέσει να φιλοξενήσει μέχρι και 2700 κατοίκους των γειτονικών κατοικιών.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Πηγαίνοντας προς το υπόγειο, σας "καλωσορίζει" ένα κρύο πέτρινο, μεγάλο δωμάτιο. Εδώ υπάρχουν μεγάλες σειρές με διώροφα ξύλινα κρεβάτια, όμως είναι λιγότερα από τα άτομα που μπορούν να "φιλοξενηθούν" στο χώρο. Γι' αυτό τον λόγο προβλέπονται… βάρδιες στον ύπνο και την ξεκούραση.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Το καταφύγιο είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα είδη που μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Το καταφύγιο στο Αλτούφγιεγο είναι, επίσης, εξοπλισμένο με μια γεννήτρια που παράγει ενέργεια, η οποία κατά μέσο όρο διαρκεί δύο ημέρες, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν ισχυρά φίλτρα που διασφαλίζουν την καθαρότητα του αέρα από την σκόνη και τις ακαθαρσίες που μπορούν να εισέλθουν απ' έξω. Η καταλληλότητα του φίλτρου μετριέται από το βάρος του — αν είναι βαρύτερο από έναν ορισμένο δείκτη, τότε πρέπει να αντικατασταθεί.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Εδώ ισχύουν κοινοί κανόνες — δεν υπάρχουν τηλέφωνα, δεν καπνίζουν, δεν καταναλώνουν αλκοόλ, δεν κάνουν θόρυβο και ακόμη, δεν μιλάνε δυνατά. Οι κανόνες όμως αυτοί λειτουργούν ομαλά. Υπάρχει επίσης και μία άλλη απαγόρευση — δεν μπορείτε να φέρετε κατοικίδια ζώα.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Στο καταφύγιο δεν υπάρχουν αποθέματα τροφίμων. Ωστόσο, εάν χρειασθεί, μπορούν να τοποθετηθούν και να αποθηκευθούν σε επαρκείς ποσότητες.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Σε καιρό ειρήνης το καταφύγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος, αλλά με έναν όρο, σε έκτακτες ανάγκες θα πρέπει οπωσδήποτε να εκκενωθεί μέσα σε έξι ώρες, ειδάλλως τον χώρο θα καθαρίσουν μπουλντόζες.

Πηγή: www.ria.ru