ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ρωσία, μετά το 2018, θα επανέλθει στον διαστημικό τουρισμό
© Sputnik/Evgenit Odinokov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ρωσία, μετά το 2018, θα επανέλθει στον διαστημικό τουρισμό

Η Ρωσία δεν προτίθεται να σταματήσει να στέλνει στο διάστημα μαζί με επαγγελματίες  κοσμοναύτες και διαστημικούς τουρίστες, αλλά αυτό θα μπορεί να το κάνει μετά το2018, καθώς μέχρι τότε  έχουν προγραμματισθεί  όλα τα διαστημικά πληρώματα,  δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών ονόματι Γκαγκάριν, Γιούρι Λοντσακόφ.     

«Όλα τα πληρώματα έχουν, ήδη, καταρτισθεί έως το 2018 και άρχισε η εκπαίδευση τους. Γι' αυτό προς το παρόν δεν μπορούμε να στείλουμε διαστημικούς τουρίστες»  είπε ο Λοντσακόφ συμπληρώνοντας,  ότι μεταξύ των υποψηφίων που θέλουν να συμμετάσχουν σε διαστημική πτήση  και να επισκεφθούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, (ISS) δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή  Ρώσοι.  

Ο πρώτος ιδιώτης ο οποίος επισήμως συμμετείχε σε διαστημική πτήση, υπήρξε ο Αμερικανός επιχειρηματίας ιταλικής καταγωγής Ντένις Τίτο. Ο Τίτο επισκέφθηκε τον ISS με το διαστημόπλοιο Soyuz TMA-32, στις 28 Απριλίου του 2001. Συνεπιβάτες του στο διαστημόπλοιο ήταν οι Ρώσοι κοσμοναύτες  Ταλγκάτ  Μουσαμπάγιεφ και Γιούρι Μπατούριν. Το  διαστημικό του ταξίδι στοίχισε  20 εκατομμύρια δολάρια. Παρέμεινε στο διάστημα επτά μέρες (η πτήση ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου) αφού περιστράφηκε γύρω από τη Γη 128 φορές.

Πρώτη διαστημική τουρίστρια και τέταρτη κατά σειρά ιδιώτης που επισκέφθηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ήταν η Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής Ανουσέ Ανσαρί, η οποία παρέμεινε στον ISS από τις 18-29 Σεπτεμβρίου του 2006.

Η Ανσαρί πήρε την θέση του ιάπωνα διαστημικού τουρίστα Νταισουκέ Ανομότο, στον οποίο δεν επετράπη να πραγματοποιήσει  πτήση στο διάστημα για λόγους υγείας. Η ίδια πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για το διαστημικό της ταξίδι. 

Άλλοι ιδιώτες που ταξίδεψαν στο διάστημα ήταν ο νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας  Μαρκ Σατλβορτ(2002, $20 εκ.), ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Γκρέγκορι Όλσεν  (2005, $20 εκ.), ο Αμερικανός ουγγρικής καταγωγής Τσάρλς  Σιμονι, ένας από τους συνιδρυτές της Microsoft (2007, $25εκ,2009,$30εκ.), ο Αμερικανός εκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Ηέρριοτ (2008,$30 εκ.) ο καναδός,πρώην καλλιτέχνης του τσίρκου και ιδιοκτήτης  του Cirque du Soleil Γκι Λαμπερτέ ($35 εκ.) 

Μετά το 2009 όταν σταμάτησαν οι πτήσεις των αμερικανικών διαστημοπλοίων shattle  και αυξήθηκε οι πτήσεις με ρωσικά διαστημόπλοια μεταφοράς φορτίων, κοσμοναυτών και αστροναυτών στον  Διεθνή Διαστημικό Σταθμό(ISS) η Ρωσία αναγκάσθηκε να διακόψει το πρόγραμμα διαστημικού τουρισμού. 

Όγδοος διαστημικός τουρίστας, ετοιμάζονταν να γίνει η βρετανίδα τραγουδίστρια Σάρα Μπράιτμαν. Η πτήση της είχε προγραμματισθεί  για τον Σεπτέμβριο του 2015. Η βρετανίδα τραγουδίστρια  πέρασε την εκπαίδευση της  στη ρωσική πόλη των Αστέρων. Ωστόσο, στα μέσα Μαΐου του 2015  η Μπράιτμαν, ανακοίνωσε ότι  δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο της διαστημικό ταξίδι  επικαλούμενη οικογενειακούς λόγους.

Πηγή:  www.ria.ru