ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπάνια γεννητούρια: Το πρώτο πουλάρι της ράτσας των αλόγων του Πρζεβάλσκι
© Sputnik/A. Kornyuschenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπάνια γεννητούρια: Το πρώτο πουλάρι της ράτσας των αλόγων του Πρζεβάλσκι

Το πρώτο πουλάρι της ράτσας αλόγων Πρζεβάλσκι γεννήθηκε στο ιπποκομείο του "Ορενμπουργκ Ταρπάνιγια", σκορπώντας χαρά σε όσους συμμετέχουν στο project αναπαραγωγής της συγκεκριμένης ράτσας, ανακοίνωσε η ρωσική γεωγραφική εταιρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πουλάρι γεννήθηκε στο ιπποκομείο του "Ορενμπουργκ  Ταρπάνιγια"- το λεγόμενο κέντρο επαναφοράς του Ινστιτούτου Στέπας,  το οποίο ιδρύθηκε με την υποστήριξη της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας το 2013.

Η Ρωσική Γεωγραφική εταιρία κάνει λόγο για μία μεγάλη νίκη που αφορά το σχέδιο "Επιστροφή του αλόγου του  Πρζεβάλσκι", καθώς ο απόγονός του είναι ο πρώτος που γεννήθηκε μέσα στην δική του φυσική περιοχή.

"Το πουλάρι έδωσε πολλή μεγάλη χαρά σε όλη την οικολογική κοινότητα της περιοχής. Η μητέρα του πουλαριού είναι η  καθαρόαιμη φοράδα Σάσενκα, την οποία έφεραν στην περιοχή του Όρενμπουργκ το 2014 από το ζωολογικό κήπο της Μόσχας και ο πατέρας — ο επιβήτορας του Ορλικ, τον οποίο έφεραν την ίδια χρονιά με την φοράδα, το 2014, από το φυσικό πάρκο "Χατινιέσκ".

Το άλογο του Πρζεβάλσκι ανακαλύφθηκε το 1879 από τον ρώσο επιστήμονα και εξερευνητή Νικολάι Πρζεβάλσκι. Είναι το μοναδικό είδος άγριου αλόγου, που σώζεται στον πλανήτη. Στην άγρια φύση της Ρωσίας το είδος αυτό χάθηκε εντελώς τον XVIII αιώνα.  Ο τελευταίος βιότοπος των αλόγων αυτών ήταν η δυτική Μογγολία, όπου είχαν καταστραφεί ολοσχερώς στη δεκαετία του 1970. Το υπάρχον σημερινό ζωικό κεφάλαιο προέρχεται από 12 ζώα  που ζούσαν στη Μογγολία από το 1899 έως το 1903.

Πηγή: www.ria.ru