ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχει στην διεθνή δράση «Κερί μνήμης»
© Sputnik/Aleksandr Kryazhev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχει στην διεθνή δράση «Κερί μνήμης»

Η Ρωσικής ορθόδοξη Εκκλησία θα στηρίξει για πρώτη φορά τη διεθνή δράση «Κερί Μνήμης» που θα πραγματοποιηθεί από 21-22 Ιουνίου, στην 75η επέτειο από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπως ανακοίνωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Ντμίτρι Ρόσιν.

Στο πλαίσιο της όγδοης διεθνούς δράσης «κερί μνήμης», που είναι αφιερωμένη σε όσους σκοτώθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το βράδυ της 21ης Μαΐου σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας και στο εξωτερικό για μια ημέρα θα ανάψουν εκατομμύρια κεριά.

«H Εκκλησία επί επτά χρόνια στηρίζει αυτή τη δράση, αλλά μόνο φέτος συμμετέχουμε επίσημα. Σε όλες τις επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης και της Μόσχας έχει αποσταλεί η απόφαση που φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη με την παράκληση προς τους αρχιερείς της επαρχίας να απευθυνθούν στο ποίμνιο τους και να το καλέσουν να συμμετάσχει στην δράση. Στην πραγματικότητα, είναι μια ευλογία», δήλωσε ο Ρόσιν.

Όπως μάλιστα είπε, το κερί είναι ένα σύμβολο ενότητας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει «κάθε τι που προσβλέπει στην ενότητα».

Η δράση «Κερί Μνήμης»

Η δράση θα αρχίσει με το άναμμα κεριών στον καθεδρικό ναό των Θεοφανίων στον οποίο καθ όλη την διάρκεια του πολέμου, από τις 22 Ιουνίου του 1941 έως τις 9 Μαΐου του 1945 προσεύχονταν για την Νίκη.

Ο αριθμός των κεριών που θα ανάψουν είναι όσες ήταν οι δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι διοργανωτές της δράσης θεωρούν ότι στις μέρες μας είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε μια από τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς όπως υπογραμμίζουν, "όλες ανεξάρτητα από την εθνότητα, ορθώθηκαν σαν μια γροθιά για να υπερασπιστούν την Πατρίδα".

Επίσης εφέτος στην παρόχθια ζώνη του ποταμού Μόσκοβα θα ανάψουν τόσα κεριά όσες μέρες διήρκεσε ο πόλεμος.

Πορεία μοτοσικλετιστών «H πορεία του Αλέξανδρου»

Οι λέσχες μοτοσικλετιστών «Λύκοι της Νύχτας» και «Μαύρες Αρκούδες», θα συμμετάσχουν επίσης στην δράση «Κερί μνήμης». Την 1η Ιουνίου τα μέλη των λεσχών αυτών ξεκίνησαν πορεία με μοτοσικλέτες με την ονομασία «Η Πορεία του Αλέξανδρου», η οποία θα ακολουθήσει την ιστορική πορεία της εκστρατείας του Αλεξάντρ Νέφσκι στον 13ο αιώνα, που ολοκληρώθηκε με την νίκη επί του Τάγματος των Λιβόνων.

Η πορεία θα ολοκληρωθεί στο Τύμβο των ηρώων στις 21 Ιουνίου, όπου στις 22.30 θα τοποθετηθεί το κύριο κερί της δράσης επί ένα εικοσιτετράωρο στην «σκοπιά της μνήμης» στην Αίθουσα Μνήμης και Πένθους του Κεντρικού Μουσείου του Πολέμου.

Πηγή: www.ria.ru