ΚΟΙΝΩΝΙΑ
“Ταξίδι” στην αρχαιότητα με την τριήρη “Ολυμπιάς”
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ/STR
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Ταξίδι” στην αρχαιότητα με την τριήρη “Ολυμπιάς”

Το μοναδικό ακριβές ομοίωμα αρχαίας αθηναϊκούς τριήρους παγκοσμίως, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τρεις χιλιάδες άτομα που δεν έχασαν την ευκαιρία να "συναντήσουν" από κοντά την τριήρη "Ολυμπιάς".

Την τριήρη "Ολυμπιάς" του Πολεμικού Ναυτικού είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, συνολικά, 3.000 άτομα από την Παρασκευή 27 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ημέρες Θάλασσας 2016".

Η τριήρης "Ολυμπιάς" που είχε καταπλεύσει στη Μαρίνα Ζέας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης, αλλά και των κατοίκων του Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι «είναι η ναυαρχίδα των εκδηλώσεών μας σε επίπεδο πολιτισμού, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Δημοτικού Θεάτρου, του Βεακείου Θεάτρου, του Ναυτικού και Αρχαιολογικού Μουσείου".

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ/STR

Ο κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ», πλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, επεσήμανε ότι «η "Ολυμπιάς" είναι το μοναδικό αντίγραφο πλεύσιμο στον κόσμο, της αρχαίας αθηναϊκής τριήρους, πλήρως λειτουργική. Μέσω αυτού του πλοίου, μεταφέρθηκε ο ελληνικός πολιτισμός, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο». Δίνοντας στοιχεία για το πλοίο, ο κ. Χαραλαμπόπουλος ανέφερε ότι έχει 170 κωπηλάτες, με συνολικό πλήρωμα 200 άτομα και συμπλήρωσε ότι κωπηλατείται τους τελευταίους δύο μήνες από ναυτικούς δοκίμους και υπαξιωματικούς, καθώς κάνουν δοκιμαστικά μετά από 12 χρόνια ακινησίας της τριήρους.

Η τριήρης κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1985-1987, με σχέδια από την «Trireme Trust» της Βρετανίας και με ελληνικά χρήματα.

Η τριήρης "Ολυμπιάς", ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος των αρχαίων αθηναϊκών τριήρεων έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Είναι πανομοιότυπη με την αρχαία αθηναϊκή τριήρη του 5ου π.Χ. αιώνα — όπως εκείνες που ναυπηγήθηκαν μεταξύ του 650 και του 610 π.Χ στην Κόρινθο ή στη Σάμο — πιθανότατα σύμφωνα με τους ιστορικούς από τον Κορίνθιο ναυπηγό της εποχής Αμεινοκλή.

Η αρχαία αθηναϊκή τριήρης αποτελούσε πανίσχυρο και εξαιρετικά γρήγορο και ευέλικτο πολεμικό πλοίο της εποχής με κύριο μέσο κίνησης τα κουπιά. Κινητήρια δύναμη στις ναυμαχίες ήταν η μυϊκή δύναμη των χεριών των 170 κωπηλατών της που δεν ήταν ποτέ ούτε δούλοι, ούτε κατάδικοι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ