ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Μοσχοβίτες διαβάζουν πιο πολύ από τα έργα του Πούσκιν τα παραμύθια που έχει γράψει
© Sputnik/M. Anfinger
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Μοσχοβίτες διαβάζουν πιο πολύ από τα έργα του Πούσκιν τα παραμύθια που έχει γράψει

Τα παιδικά παραμύθια του Αλεξάντρ Πούσκιν είναι τα πλέον δημοφιλή, από τα έργα του ρώσου συγγραφέα στις προτιμήσεις των Μοσχοβιτών, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση το μυθιστόρημα του «Ευγένιος Ονέγκιν». 

Το μουσείο παραμυθιών του Πούσκιν στο Τσάρσκογιε Σελό
Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων «Ο Οίκος του Βιβλίου της Μόσχας», παραμονές της 217ης επετείου από τη ημέρα της γέννησης του ποιητή, που είναι στις 6 Ιουνίου, πραγματοποίησε μια εμπεριστατωμένη έρευνα για να δει ποια θέση καταλαμβάνουν ετησίως στις πωλήσεις τα βιβλία του Πούσκιν. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, στα παραμύθια του Πούσκιν, αναλογεί το 31% στις συνολικές πωλήσεις των έργων του.

Το βιβλίο που διαβάζουν περισσότερο οι Μοσχοβίτες είναι Η ιστορία του ψαρά και του ψαριού, και οι πωλήσεις του αναλογούν στο 20% των συνολικών πωλήσεων, στη κατηγορία αυτού του είδους βιβλίου. Ακολουθούν Η ιστορία της νεκρής πριγκίπισσας (12%), «Η ιστορία του Τσάρου Σαλτάν (6%) και Η ιστορία του χρυσού πετεινού (4%).

«Το δεύτερο πιο δημοφιλές βιβλίο, ήταν το μυθιστόρημα του «Ευγένιος Ονέγκιν» γραμμένο με έμμετρους στίχους», το οποίο καταλαμβάνει το 17% των πωλήσεων, ενώ την τρίτη θέση στις πωλήσεις καταλαμβάνει η ποίηση του», σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η αλυσίδα του βιβλίου. Οι ποιητικές συλλογές του ποιητή καταλαμβάνουν το 11% των πωλήσεων.

Το πιο γνωστό έργο λυρικού θεάτρου του Πούσκιν είναι το «Ρουσλάν και Λιουντμίλα» με πωλήσεις της τάξεως του 6%. Για την συλλογή του στην δραματική ποίηση «Μικρές τραγωδίες» δείχνει ενδιαφέρον μόνο το 2% των αναγνωστών στην Μόσχα. Από τα έργα του στην πεζογραφία, πιο δημοφιλές είναι το μυθιστόρημα του Η κόρη του λοχαγού (7%), το μυθιστόρημα ο Ντουμπρόφσκι» και ο κύκλος Οι ιστορίες του μακαρίτη Ιβάν Πέτροβιτς Μπέλκιν, οι πωλήσεις των οποίων στα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας ήταν της τάξεως του 6%.

«Το κύριο μέρος της δημιουργικής κληρονομιάς του Αλεξάντρ Πούσκιν, είναι τα λυρικά του έργα, πολλά από τα οποία, οι θαυμαστές τους τα αποστηθίζουν, ενώ πολλές από τις διατυπώσεις έχουν γίνει «καθιερωμένες εκφράσεις». Επιπλέον, δεν συνιστά έκπληξη το ότι ο Πούσκιν, που θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνικής γλώσσας, είναι επί χρόνια ο πλέον δημοφιλής ποιητής που κατέχει την πρωτιά στις συνολικές πωλήσεις, στην κατηγορία της ποίησης», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του «Οίκου του Βιβλίου της Μόσχας» Ναντιέζντα Μιλάνοβα.

Στις  6 Ιουνίου, είναι η επέτειος της γέννησης του μεγάλου Ρώσου ποιητή και θεμελιωτή της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνικής γλώσσας Αλεξάντρ Πούσκιν. Την ίδια ημέρα στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο εορτάζεται και η Ημέρα της ρωσικής γλώσσας.

Το 2016 εορτάζεται η 217η επέτειος από τη γέννηση του ποιητή.

Πηγή: www.ria.ru