ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς πάγους ενδέχεται να μείνει η Αρκτική μετά από εκατό χιλιάδες χρόνια
© Sputnik/Aleksandr Lyskin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς πάγους ενδέχεται να μείνει η Αρκτική μετά από εκατό χιλιάδες χρόνια

H Αρκτική, για πρώτη φορά έπειτα από εκατό χιλιάδες χρόνια, ενδέχεται να μείνει φέτος ή τον επόμενο χρόνο χωρίς πάγους, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Independent», επικαλούμενη τη μελέτη του καθηγητή Peter Wadhams του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Τα δορυφορικά στοιχεία που διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, δείχνουν ότι την 1η Ιουνίου 2016 η περιοχή των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει συρρικνωθεί στα 11,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτό το ενάμισι εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο για τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το ενάμιση εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «The Independent», είναι περίπου έξι φορές η Μεγάλη Βρετανία.

Κατά την άποψη του καθηγητή Wadhams, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις δικές του προβλέψεις, που λένε ότι στην Αρκτική οι πάγοι θα μπορούσαν να λιώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

«Ακόμα και αν οι πάγοι δεν λιώσουν εντελώς, οι πιθανότητες να λιγοστέψουν σε βαθμό ρεκόρ, είναι μεγάλες. Νομίζω ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η περιοχή θα συρρικνωθεί εφέτος στο ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, και αν δεν συμβεί αυτό εφέτος θα συμβεί του χρόνου», δηλώνει ο Βρετανός καθηγητής.

Ο ίδιος επισημάνει ότι θα μείνουν χωρίς πάγους το κεντρικό τμήμα της Αρκτικής και ο Βόρειος Πόλος. Το μεγαλύτερο τμήμα των πάγων που δεν θα λιώσουν, θα συγκεντρωθεί ανάμεσα στα πολλά νησιά που βρίσκονται κατά μήκος των βόρειων ακτών του Καναδά.

Κατά την άποψη του καθηγητή Wadhams, εξαιτίας της τήξης των πάγων η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου στα επόμενα πέντε χρόνια, και όπως λέει, μια τέτοια προοπτική είναι «τρομακτική».

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τις προβλέψεις του καθηγητή Wadhams. Ειδικότερα, η καθηγήτρια Τζένιφερ Φράνσις (Jennifer Francis) του Πανεπιστημίου Rutgers πιστεύει ότι στην Αρκτική οι πάγοι θα μπορούσαν να λιώσουν όχι νωρίτερα από το 2030 — 2050.

Ωστόσο, η ίδια παραδέχεται ότι οι ιστορικά περιορισμένες ποσότητες πάγου που καταγράφονται στην περιοχή, είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία και αξίζει της προσοχής. «Νομίζω ότι το Σεπτέμβριο περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ, κάτι που είναι καθόλα πιθανό», συμπληρώνει η Τζένιφερ Φράνσις.

Πηγή: www.ria.ru