ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα ενότητας και ελπίδας η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Αναγκαίο το μήνυμα ενότητας, που πρέπει να εκπέμψουν οι ορθόδοξες εκκλησίες με τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων — Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι μια ανάγκη της Εκκλησίας και χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ώστε να αποδείξει την ενότητα της Ορθοδοξίας» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης και συμπλήρωσε πως «η ενότητα των ορθόδοξων εκκλησιών βοηθάει στην ανάδειξη της οικουμενικότητας του μηνύματος του Χριστιανισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη σύγκληση της Συνόδου καμπή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και ελπιδοφόρα προοπτική, καθώς στοχεύει να απαντήσει στις ανησυχίες και τα σημερινά προβλήματα του κόσμου.

Με φόντο την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με τα της διοργάνωσης της Συνόδου, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία αυτής της Μεγάλης Συνόδου, σημειώνοντας πως η πολυετής προετοιμασία των θεμάτων και των κειμένων από έμπειρους κληρικούς και θεολόγους όλων των τοπικών ορθοδόξων εκκλησιών εγγυάται τη θεολογική αρτιότητά τους και την ορθή δογματική προοπτική τους.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της σχετικής Ειδικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι  η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα στείλει μήνυμα ενότητας στους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά αποτελεί επίσης και μια ελπιδοφόρα προοπτική για ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε τη σημασία διεξαγωγής της συνόδου επισημαίνοντας: «Η σύνοδος αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της ορθόδοξης εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, ενώ είναι η πρώτη συνάντηση όλων των ορθόδοξων προκαθήμενων και επισκόπων μετά το Σχίσμα του 1054 μ. Χ. Στη Σύνοδο θα μετέχουν όλοι οι προκαθήμενοι (πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι) από τις 14 αυτοκέφαλες Εκκλησίες ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500».

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα, ώστε η σύνοδος να στεφθεί από πλήρη οργανωτική επιτυχία. Μάλιστα, με σκοπό τον συντονισμό των εμπλεκόμενων κρατικών και εκκλησιαστικών φορέων, εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών μη αμειβόμενη επιτροπή για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Η Ειδική Επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της συνόδου, συνεδρίασε σήμερα για τελευταία φορά στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς επιτέλεσε τον λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αφορούν 6 θεματικές ενότητες: ειδικότερα την Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού, τη σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα και τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

Δημήτρης Μάνωλης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ