ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεννητούρια στο εθνικό πάρκο του Σότσι, την Ημέρα της Ρωσίας
© Sputnik/Aleksey Nikolskyi
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεννητούρια στο εθνικό πάρκο του Σότσι, την Ημέρα της Ρωσίας

Χαρά σκόρπισε σε όλη τη χώρα η γέννηση τριών μωρών λεοπάρδαλης, στο Κέντρο Αποκατάστασης της Λεοπάρδαλης στο εθνικό πάρκο του Σότσι. Τα τρία μικρά, γεννήθηκαν την Ημέρα της Ρωσίας δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Φυσικών Πόρων, Σεργκέι Ντοσκόϊ.

"Μία υπέροχη είδηση, οι λεοπαρδάλεις έκαναν ένα δώρο σε όλους τους Ρώσους και τους λάτρεις της φύσης! Στις 12 Ιουνίου, την Ημέρα της Ρωσίας στο «Κέντρο για την Αποκατάσταση της λεοπάρδαλης στον Καύκασο", στο Εθνικό Πάρκο του Σότσι, ο αρσενικός Αλιούς και η θηλυκή Τσιέρι, έγιναν γονείς, καθώς απέκτησαν τρία μωρά. Τα νεογέννητα είναι πολύ καλά στην υγεία τους και τώρα βρίσκονται με την μητέρα τους», τόνισε ο υπουργός σε ανάρτησή του στα social media.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή στο κέντρο αποκατάστασης βρίσκονται περίπου 16 λεοπαρδάλεις αυτής της ράτσας. Το φύλο των νεογνών θα καθορισθεί μέσα σε δύο μήνες, την περίοδο που θα γίνει ο πρώτος τους εμβολιασμός.

"Οι λεοπαρδάλεις Αλιούς και Τσιέρι, οι οποίες απήχθησαν από το φυσικό περιβάλλον όταν ήταν ενήλικες, στο Τουρκμενιστάν και το Ιράν, το 2009 και το 2010 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο φυσικών πόρων της Ρωσίας, με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος της επανεισαγωγής του πληθυσμού της λεοπάρδαλης στον Καύκασο.

Πρόκειται ήδη για την τρίτη γενιά απογόνων, η οποία φέρνει ένα "άγριο ζευγάρι" στο Κέντρο και η δεύτερη περίπτωση γέννησης τριών μωρών στην ίδια γέννα", δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Φυσικών Πόρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η λεοπάρδαλη του Καυκάσου, έχει σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς από την επικράτεια της σημερινής Ρωσίας, ήδη από τα μέση του 20ου αιώνα. Τώρα παρατηρούνται λίγες μόνο επισκέψεις ξεχωριστών μονάδων, μέσα σε 5-7 χρόνια στο Νταγκεστάν, στη βόρεια Οσετία, στην Καρατσάι — Τσερκεσία, προφανώς όμως, δεν μπορεί να ανακάμψει το είδος με αυτόν τον τρόπο.

"Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης (του πληθυσμού) της λεοπάρδαλης στον Καύκασο, το οποίο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του ρωσικού Υπουργείου Φυσικών Πόρων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), είναι επιτυχές. Και, πολύ σύντομα τα αρπακτικά που εξαφανίστηκαν από υπαιτιότητα του ανθρώπου, θα επιστρέψουν στα βουνά του Καυκάσου, για να γίνουν μέρος της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής", κατέληξε ο Ντονσκόϊ.

Πηγή: www.ria.ru