ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιμένει στην αναβολή της Πανορθόδοξης Συνόδου
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιμένει στην αναβολή της Πανορθόδοξης Συνόδου

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιμένει να αναβληθεί η προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου, ώστε — όπως ανακοίνωσε — να συζητηθούν μεταξύ των εκκλησιών οι διαφωνίες όσον αφορά στην προετοιμασία της.

Ιστορική Πανορθόδοξη Σύνοδος στην Κρήτη

Η Ιερά σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία συνεκλήθη εκτάκτως στις 13 Ιουνίου στη Μόσχα με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε όσον αφορά την διεξαγωγή της ΅Πανορθόδοξης Συνόδου, πρότεινε να μετατεθεί η Σύνοδος των ορθόδοξων Εκκλησιών για δεύτερη φορά (πρώτη φορά παρόμοια πρόταση έγινε στις 3 Ιουνίου). Οι ιεράρχες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη «συναίνεσης που εκδηλώθηκε από μέρους των σεβασμιότατων προκαθήμενων όλων των αναγνωρισμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών» να συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προτίθεται να διεξάγει την Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη στο διάστημα από 16-26 Ιουνίου, παρά το αίτημα που προέβαλλαν ορισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες να αναβληθεί η Σύνοδος. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην Σύνοδο. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναβληθεί η διεξαγωγή τη Συνόδου για κάποιο χρονικό διάστημα, και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει να γίνει ένας ενδοεκκλησιαστικός διάλογος με σκοπό να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Στις 3 Ιουνίου η Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη διάσκεψη πριν την διεξαγωγή της Συνόδου, με αφορμή την «έκτακτη κατάσταση» που δημιουργήθηκε κατά την πορεία προετοιμασίας της Συνόδου. Ωστόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δήλωσε ότι «καμία θεσμική δομή δεν μπορεί να επανεξετάσει την διαδικασία της Συνόδου που ήδη ξεκίνησε». «Η προετοιμασία προχωράει ακριβώς όπως αποφάσισαν οι εκκλησίες και όπως αποφασίστηκε στις 27 Ιανουαρίου(στην σύνοδο των εκκλησιών στο Σαμπεζί) η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί» δήλωσε στο Ria Novosti ο ιερέας Αλέξανδρος Καρλούτσος μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συνόδου, αρμόδιος για τον συντονισμό των συναντήσεων.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, κηρύσσοντας την έναρξη της ιεράς συνόδου την Δευτέρα, δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσικής Εκκλησίας «απορρίφθηκε» αν και-όπως είπε- «ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να συμβάλλει στο να επιλυθούν και κάποια άλλα προβλήματα, τα οποία ανέκυψαν ενώπιον των εκκλησιών και τα οποία κατέστησαν αδύνατη την έλευση τους σ αυτή την Σύνοδο».

«Ως μοναδική δυνατή λύση σ' αυτή την περίπτωση διαφαίνεται η συνέχιση της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και η επίτευξη πανορθόδοξου συναίνεσης για την διεξαγωγής της σε διαφορετικές ημερομηνίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε «να υποστηρίξει τις προτάσεις των ορθοδόξων Εκκλησιών Αντιοχείας, Γεωργίας, Σερβίας και Βουλγαρίας για την αναβολή της διεξαγωγής της Πανορθόδοξης Συνόδου σε μεταγενέστερη ημερομηνία, η οποία θα ορισθεί αφότου συζητηθούν από τις Εκκλησίες και υπό τον απαράβατο όρο της συναίνεσης των προκαθήμενων όλων αναγνωρισμένων αυτοκέφαλων ορθόδοξων εκκλησιών».

Η οργανωτική επιτροπή της συνόδου, δηλώνει ότι η απόφαση της Ρωσικής ορθοδόξου Εκκλησίας δεν θα επηρεάσει την διεξαγωγή της. Εάν όμως «και αυτή η πρόταση από μέρους της Αγιοτάτης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, δεν γίνει αποδεκτή, και η σύνοδος στην Κρήτη, παρά την απουσία συναίνεσης μιας σειράς ορθόδοξων Εκκλησιών, πάραυτα διεξαχθεί» τότε η σύνοδος θα αναγκασθεί « με βαθύτατη θλίψη να θεωρήσει αδύνατη την συμμετοχή σ αυτήν αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: www.ria.ru