ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεύσεις και αρώματα στο Mount Athos Area KOUZINA 2016
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεύσεις και αρώματα στο Mount Athos Area KOUZINA 2016

Από την Ήπειρο στην Καππαδοκία και από τις κουζίνες των νοικοκυρών στην Προικόνησσο στις αμμουδερές παραλίες της Αμμουλιανής, οι σεφ που συμμετείχαν στην τέταρτη θεματική ενότητα του γαστρονομικού φεστιβάλ Mount Athos Area KOUZINA 2016 ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στα γαστρονομικά μονοπάτια της Μικράς Ασίας και του Πόντου, τα οποία έφτασαν μέχρι και το τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής.

Γευστικά “ταξίδια” στο Mount Athos Area Kouzina 2016

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε με την εκδήλωση «Από την Ήπειρο στην Καππαδοκία», κατά τη διάρκεια της οποίας μέλη της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, σε συνεργασία με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουρανούπολης, παρουσίασαν στο κοινό μοναδικές συνταγές και τρόπους μαγειρικής έκφρασης, «οι οποίες προέβαλαν μία ολόκληρη γαστρονομική διαδρομή στον χρόνο, από το πιο δυτικό μέχρι το πιο ανατολικό ελληνικό στοιχείο», όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Στη συνέχεια, ο σεφ Λευτέρης Αθανασόπουλος διοργάνωσε ένα μάθημα μαγειρικής, το οποίο παραδόθηκε με στόχο να αναδείξει την επιρροή της περιοχής από τη γαστρονομική παράδοση των Μικρασιατών. Ο bartender Γιώργος Μακρόπουλος παρουσίασε το «signature Kouzina cocktail», φτιαγμένο από μουντοβίνα και ντόπιες σπιτικές μαρμελάδες. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο kitchen & beach bar Costa — Costa των Νέων Ρόδων, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν το δροσερό ποτό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλοκαιρινής περιόδου.

Η γιορτή συνεχίσθηκε στην Αμμουλιανή. O σεφ Μιχάλης Χαραλαμπίδης ετοίμασε μενού 10 ιδιαίτερων πιάτων, μέσα από το οποίο παρουσίασε ολόκληρη τη γαστρονομική ιστορία της Σμύρνης, της Γαλημής και της Προικόνησσου, όπως αυτή εξελίσσεται σήμερα στο αμμουδερό νησί. Εξάλλου, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου παρέδωσαν μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ενώ η Γιώτα Τσακνή συνδύασε τα ψαρικά με τα λαχανικά, δημιουργώντας αξεπέραστες γευστικές δημιουργίες.

Κατά τη διάρκεια της 4ης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ, επτά Έλληνες, πέντε Βέλγοι και δύο Γάλλοι εκπρόσωποι Τύπου έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες του KOUZINA, ακολουθώντας βιωματικά προγράμματα περιηγήσεων, προκειμένου, όχι απλά να καταγράψουν τις δυνατότητες του προορισμού, αλλά να αποκτήσουν και την εμπειρία, ζώντας την καθημερινότητα των ντόπιων σαν να ήταν κομμάτι τους. Άλλες τρεις γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ, στις 20:00, η επικεφαλής της διοργάνωσης, σεφ Ντίνα Νικολάου, σε συνεργασία με Ευρωπαίους και Έλληνες συναδέλφους της, αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ