ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρωταθλητής του διαστήματος, Γκενάντι Παντάλκα, ''κατέκτησε'' το Ελμπρούς
© Sputnik/Sergey Kuznetsov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πρωταθλητής του διαστήματος, Γκενάντι Παντάλκα, ''κατέκτησε'' το Ελμπρούς

Ο ήρωας της Ρωσίας, ο πιλότος-κοσμοναύτης και ο απόλυτος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ συνολικού χρόνου παραμονής σε τροχιά γύρω από τη Γη, Γκενάντι Παντάλκα, κατέκτησε το Ελμπρούς, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελμπρούς 2016 — Ρωσία. Η καρδιά του Κόσμου», δήλωσε στο Ria Novosti, ο επικεφαλής της αποστολής στην ανάβαση — σχεδιαστής αεροσκαφών και πιλότος δοκιμών, Αλεξάντρ Μπέκακ.

«Πραγματοποιήσαμε πεζή αναρρίχηση στο υψηλότερο σημείο της Ευρασίας και του Καυκάσου, στα βουνά Ελμπρούς, σε ύψος 5642 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές και δεν μας βοηθούσαν (…) ο Ιούνιος δεν είναι η πιο εύκολη εποχή για αναρρίχηση. Φυσούσε δυνατός άνεμος μέχρι και 20 χλμ ανά λεπτό, χαμηλές θερμοκρασίες — μείον 19 βαθμούς, που μαζί με τον αέρα, έφθαναν τους —40, ένα άγριο υπεριώδες φως, έλλειψη οξυγόνου και αφυδάτωση. Αλλά ο χαρακτήρας των συμμετεχόντων αποδείχθηκε πιο ισχυρός από τις καιρικές συνθήκες. Στην κορυφή, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, από τα επτά άτομα δύο κατάφεραν να αναρριχηθούν, ο Γκενάντι Παντάλκα και ο ''ταπεινός υπηρέτης σας'', οι υπόλοιποι γύρισαν πίσω πάνω σε άλογα», διηγήθηκε ο Μπέκακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην κορυφή του βουνού τοποθέτησαν την σημαία της Ρωσίας και το κρυστάλλινο σύμβολο «Καρδιά του Κόσμου», το οποίο αναπαριστά μία διάφανη σφαίρα, που περικλείει σημάδια, σύμβολα, εικόνες λέξεις, φτιαγμένα με τη βοήθεια λέϊζερ. 

«Η σφαίρα απεικονίζει τα 12 κύρια σύμβολα της θρησκείας στη Ρωσία και πάνω είναι γραμμένο «Ρωσία. Η καρδιά του Κόσμου!» σε διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσών που λαών που κατοικούν στον βόρειο Καύκασο. Η ''καρδιά του Κόσμου» ήδη έχει περάσει στους πόλους του πλανήτη. Ένα αντίγραφο της κρυστάλλινης σφαίρας φυλάσσεται στο μουσείο, «Αμουσδεν Σκοτ» στο Νότιο Πόλο, και το δεύτερο  — στον βυθό του Αρκτικού Ωκεανού. Η σφαίρα αυτή είναι μία υπενθύμιση για την ενότητα όλων των πολιτών, για την πολυπολιτισμικότητα, την ταυτότητα, για το τι μας ενώνει», — είπε ο διοργανωτής της εκστρατείας.

Ο επίσημος κάτοχος του ρεκόρ κόσμου συνολικής παραμονής στο διάστημα, Γκενάντι Παντάλκα, μπήκε πέντε φορές σε τροχιά και πραγματοποίησε δέκα εξόδους στο διάστημα.Η συνολική διάρκεια της παραμονής του στο διάστημα ανήλθε σε 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα.

Πηγή: www.ria.ru